Oι Γερμανοί έφτασαν στα ουράνια το ευρώ έναντι του δολαρίου - iefimerida.gr

Oι Γερμανοί έφτασαν στα ουράνια το ευρώ έναντι του δολαρίου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πράσινο φως στον νέο Μηχανισμό Στήριξης που έδωσαν οι Σοφοί της Γερμανίας στηρίζει το ευρώ που εκτοξεύτηκε πάνω από 1,29 έναντι του δολαρίου.

Το ευρώ σκαρφάλωσε 0,41% και έφτασε στα 1,2906 δολάρια ενώ ανέβηκε και 0,6% έναντι του γιέν στα 100,52. Αυτή η άνοδος οφείλεται στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας που έδωσε το πράσινο φως ώστε το γερμανικό κοινοβούλιο να επικυρώσει τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) και το σύμφωνο χρηματοδότησης των χωρών που βρίσκονται σε κρίση. Αυτή η απόφαση κρίθηκε στρατηγική για το μέλλον του ευρώ.

Οι αγορές ανέπνευσαν αφού συνέδεσαν αυτή την απόφαση των Σοφών της Γερμανίας με την απόφαση του Μάριο Ντράγκι και της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας να εξογαράζει κρατικό χρέος (ΟΜΤ), κινήσεις που θεωρούνται ότι σβήνουν το φάντασμα της κρίσης χρέους που μαστίζει την Ευρώπη.

Τι είναι το ESM ;

Το ESM θα αντικαταστήσει τον υπάρχοντα μηχανισμό οικονομικής σταθερότητας EFSF. Θα έχει μια κεφαλαιακή δανειακή δυνατότητα 500 δις ευρώ που προορίζονται για την οικονομική στήριξη ευρωπαικών χωρών σε κρίση αλλά και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επομένως ένα σημαντικό βήμα στην απόσβεση της κρίσης έγινε.

Απόδειξη ότι οι αγορές ανέκτησαν την εμπιστοσύνη τους στην δυνατότητα της ευρωζώνης να αποφύγει την κρίση είναι το γεγονός ότι το ευρωπαικό νόμισμα κέρδισε πάνω από 5% σε ένα μήνα έναντι του δολαρίου και 4,5% έναντι του γιέν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ