Δίκες εξπρές για τους φοροφυγάδες - Σε ένα μήνα θα εκδικάζονται οι υποθέσεις - iefimerida.gr

Δίκες εξπρές για τους φοροφυγάδες - Σε ένα μήνα θα εκδικάζονται οι υποθέσεις

Δίκες εξπρές για τους φοροφυγάδες - Σε ένα μήνα θα εκδικάζονται οι υποθέσεις
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με διαδικασίες «εξπρές», δηλαδή μέσα σε έναν μήνα, θα εκδικάζονται όλες οι φορολογικές υποθέσεις που έχουν αντικείμενο 150.000 ευρώ και άνω, όπως εξήγησε την Τετάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης.

Ακόμη, ο Ρουπακιώτης τόνισε ότι επεκτείνεται η εφαρμογή του νόμου για τη διαφθορά των κρατικών αξιωματούχων (πρώην υπουργών, γενικών γραμματέων, διοικητών κ.λπ.) στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων ακόμα στον στενό και ευρύτερο Δημόσιο τομέα, ΔΕΚΟ, αλλά και των υπαλλήλων των κρατικών Τραπεζών.

Οσο για τα περιβόητα «φακελάκια» σε γιατρούς, εφοριακούς κ.λπ. θα είναι υποχρεωτική πλέον (και όχι όπως είναι τώρα δυνητική) η επιβολή χρηματικής ποινής στο 50πλάσιο του ωφελήματος που αποκόμισαν από την παράνομη συναλλαγή.

Ακόμη, σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε ο κ. Ρουπακιώτης θα αλλάξει και το νομοθετικό πλαίσιο για την προσβολή της προσωπικότητας από δημοσιεύματα του Τύπου και των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Μέχρι τώρα, ως κατώτατο πλαφόν για την επιβολή χρηματικού προστίμου για τους εκπροσώπους του Τύπου που προσέβαλαν την προσωπικότητα με δημοσιεύματά τους κ.λπ. είχε οριστεί το ποσό των 300.000 ευρώ, το οποίο, όμως, έχει κριθεί αντισυνταγματικό από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Για το λόγο αυτό με τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης, καταργούνται οι διατάξεις που ορίζουν συγκεκριμένο ποσό χρηματικής ικανοποίησης ηθικής βλάβης για προσβολή της προσωπικότητας, της τιμής και της υπόληψης από δημοσιεύματα Τύπου και εκπομπές ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Με αφορμή τη σχετική πρόσφατη δημοσίευση φωτογραφιών οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών με νέα νομοθετική ρύθμιση ορίζεται ότι η εισαγγελική διάταξη για τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων κατηγορουμένων πρέπει να είναι ειδικά και πλήρως αιτιολογημένη και να προσδιορίζεται ο τρόπος και ο χρόνος δημοσιοποίησης, με ταυτόχρονη κατοχύρωση του δικαιώματος προσφυγής των θιγομένων προσώπων και με παράλληλη την τήρηση σύντομων προθεσμιών (εντός δύο ημερών). Η συγκεκριμένη νομοθετική πρόβλεψη -όπως επισημάνθηκε- αποσκοπεί στη θεσμική κατοχύρωση των δικαιωμάτων υποδίκων ή καταδίκων.

Νομοθετική παρέμβαση, όμως, θα υπάρξει και στις εργατικές διαφορές που απασχολούν τα δικαστήρια. Σύμφωνα, λοιπόν, με νέα ρύθμιση σε περίπτωση ακύρωσης απόλυσης εργαζομένου από τα δικαστήρια ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος άμεσα να προσλαμβάνει τον απολυθέντα.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο, σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του, να ζητά και με ασφαλιστικά μέτρα την προσωρινή απασχόληση του, μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης επί της αγωγής που άσκησε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ