Συγγνώμη του Κάμερον στην Λίβερπουλ 23 χρόνια μετά την τραγωδία του Χίλσμπορο - iefimerida.gr

Συγγνώμη του Κάμερον στην Λίβερπουλ 23 χρόνια μετά την τραγωδία του Χίλσμπορο

Συγγνώμη του Κάμερον στην Λίβερπουλ 23 χρόνια μετά την τραγωδία του Χίλσμπορο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επίσημη «συγγνώμη» κατέθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, προς την «οικογένεια» της Λίβερπουλ, καθώς επί 23 χρόνια η βρετανική κυβέρνηση κατηγορούσε τους φιλάθλους της ομάδας ως υπαίτιους για μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, του Χίλσμπορο.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, υπαίτια είναι η Αστυνομία. Στο Χίλσμπορο, στην τραγωδία που συνέβη στις 15 Απριλίου του 1989, 96 άτομα έχασαν την ζωή τους, με τους περισσοτέρους να είναι κάτω των 21 ετών. Από το 2010 η επιτροπή εξέτασε περισσότερα από 40.000 έγγραφα και σήμερα δημοσιεύει την έκθεσή της.

Σύμφωνα με την επίσημη αναφορά «οι οπαδοί της Λίβερπουλ όχι μόνο δεν είχαν ευθύνη για την τραγωδία, αλλά δεν είχαν και κάποια συμμετοχή στα γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο 96 ανθρώπους».

Οι Αρχές είχαν προσπαθήσει να κατηγορήσουν τους οπαδούς της Λίβερπουλ για την τραγωδία και μέχρι στιγμής δεν είναι σίγουρο εάν οι δικαστικές αρχές θα ασκήσουν ποινικές διώξεις με βάση τα ευρήματα της έρευνας.

«Οι φίλαθλοι δεν ήταν αυτοί που ευθύνονταν για την τραγωδία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός, ενώ λίγο αργότερα έκανε λόγο για ευθύνες της αστυνομίας, αφού 164 καταθέσεις τροποποιήθηκαν.

Μάλιστα σύμφωνα με δηλώσεις ενός εκ των μελών της επιτροπής, περίπου 41 άνθρωποι θα είχαν γλυτώσει τον θάνατο εάν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα και είχαν γίνει οι κατάλληλες ενέργειες.

Η Αστυνομία ήταν αυτή που δεν είχε ανοίξει έγκαιρα τις πόρτες λίγο πριν την είσοδο των οπαδών στις εξέδρες από τις υπόγειες εισόδους. Μεταξύ άλλων είχε ακουστεί ότι επρόκειτο για τραγωδία που οφειλόταν σε πολιτικό παρασκήνιο καθώς το Λίβερπουλ ήταν μία εργατική πόλη η οποία «σειόταν» από τις τότε εργατικές κινητοποιήσεις κατά της συντηρητικής κυβέρνησης, για τα μέτρα λιτότητας που ελάμβανε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ