Μανιτάκης: Η απειλή της Τρόικα για απολύσεις ακυρώνει τη διοικητική μεταρρύθμιση - iefimerida.gr

Μανιτάκης: Η απειλή της Τρόικα για απολύσεις ακυρώνει τη διοικητική μεταρρύθμιση

Μανιτάκης: Η απειλή της Τρόικα για απολύσεις ακυρώνει τη διοικητική μεταρρύθμιση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η απαίτηση της Τρόικα για απολύσεις στο Δημόσιο, αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια της τεράστιας και πολυσύνθετης προσπάθειας που επιχειρείται για τη διοικητική μεταρρύθμιση, υποστηρίζουν συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνη Μανιτάκη.

Οπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου, «υπό τη δαμόκλειο σπάθη των απολύσεων, μεταρρύθμιση και σημαντική βελτίωση στη δημόσια διοίκηση δεν μπορεί να υπάρξει».

Οι ίδιοι τονίζουν ακόμη το γεγονός ότι η σύνδεση της απαραίτητης για τον εξορθολογισμό και τη σημαντική βελτίωση της λειτουργίας του Δημοσίου, αξιολόγησης με τις απομακρύνσεις από το Δημόσιο, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 λιγότερων δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το 2015, ουσιαστικά αναιρεί την ίδια την αξιολόγηση και τη σημασία της.

Ακόμη, οι συνεργάτες του κ. Μανιτάκη, υπογραμμίζουν ότι θέμα απολύσεων έπειτα από αξιολόγηση δεν υφίσταται μέχρι στιγμής και όλοι όσοι υποστηρίζουν τα περί του αντιθέτου, βλάπτουν τη μεταρρυθμιστική πολιτική του υπουργείου.

Επισημαίνουν, επίσης, ότι κατά τη συνάντηση της Τρόικα, τον Αύγουστο, με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν ετέθη ζήτημα απολύσεων, ενώ προσθέτουν ότι για να πετύχει η μεταρρύθμιση απαιτείται η συνεργασία των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ αντιθέτως θα είναι καταστρεπτική η πολιτική του συνεχούς φόβου και της «απειλής» για απολύσεις.

Μάλιστα, στη προγραμματική συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων υπάρχει η δέσμευση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ η ΔΗΜΑΡ, η οποία έχει προτείνει το συνταγματολόγο κ. Μανιτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εμφανίζεται κάθετα αντίθετη στις απολύσεις, κάτι που εκφράζει απολύτως και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η κυβέρνηση ήδη έχει αποφασίσει να προωθήσει τη διαδικασία της αξιολόγησης του προσωπικού (υπό το ΑΣΕΠ), η οποία θα ξεκινήσει στις αρχές του 2013, ενώ με νομοθετική ρύθμιση που έχει καταρτίσει για τους πρώτους 21 φορείς που θα καταργηθούν, προβλέπει ότι το εν λόγω προσωπικό, που αριθμεί 5.000 υπαλλήλους, δεν θα απολυθεί ούτε θα τεθεί σε διαθεσιμότητα, αλλά θα μεταφερθεί σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου και θα ενταχθεί στη διαδικασία της αξιολόγησης στο Δημόσιο.

Βεβαίως, η κυβέρνηση και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεσμεύεται να τηρήσει τη συμφωνία για την αποχώρηση 150.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2015, αν και πρέπει να διευκρινιστεί πλήρως το πόσοι υπάλληλοι έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο σύμφωνα με την Τρόικα.

Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι με βάσει πρόχειρους υπολογισμούς ο στόχος για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους στο Δημόσιο είναι εφικτός ακόμη και χωρίς κανένα περιοριστικό μέτρο, μετά τις αποχωρήσεις των τελευταίων τριών ετών (2010-2012) και ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και να ξεπεραστεί δίχως απολύσεις. Κυρίως με τη συνταξιοδοτική ωρίμαση και την παροχή σχετικών κινήτρων των υπαλλήλων που σήμερα είναι άνω των 50 χρόνων και που αποτελούν το 40% του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει και την απόλυση των επίορκων και πλήρως ανίκανων υπαλλήλων, με την εφαρμογή του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως διαμορφώθηκε μετά την ψήφιση του νέου πειθαρχικού δικαίου στο Δημόσιο.

Τέλος, στη φαρέτρα των επιχειρημάτων της κυβέρνησης υπάρχει και η δυνατότητα η μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις να μεταβληθεί σε μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις, αν και σχετικά στοιχεία κάνουν λόγο για ένα «γερασμένο» προσωπικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ