Απόφαση-σταθμός για την συνταγματικότητα του ESM ανοίγει το δρόμο για τη διάσωση του ευρώ - iefimerida.gr

Απόφαση-σταθμός για την συνταγματικότητα του ESM ανοίγει το δρόμο για τη διάσωση του ευρώ

Απόφαση-σταθμός για την συνταγματικότητα του ESM ανοίγει το δρόμο για τη διάσωση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απορρίφθηκε το αίτημα αντισυνταγματικότητας για την συμμετοχή της Γερμανίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, καθώς στη σημερινή του συνεδρίαση στην Καρλσρούη το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ενέκρινε υπό όρους την συνταγματικότητά του.

Η γερμανική κυβέρνηση μπορεί πλέον να στείλει στον Πρόεδρο της χώρας για υπογραφή και επικύρωση τις σχετικές συνθήκες για την υλοποίηση του ESM – η γερμανική Βουλή είχε υπερψηφίσει τις συνθήκες αυτές το καλοκαίρι.

Ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η έκθεση της χώρας σε χρέος άλλων χωρών θα είναι περιορισμένη (υπολογίζεται στα 190 δισ. ευρώ) καθώς και ότι η χρηματοδότηση των χωρών της Ευρωζώνης θα γίνεται μετά από έγκριση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον πρόεδρου του Δικαστηρίου η απόφαση αυτή είναι προσωρινή, καθώς θα ακολουθήσει δίκη.

Τί είναι ο ESM

O ESM είναι ο διάδοχος μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (ETXΣ) και θα έχει αρχικά κεφάλαια 700 δισ. ευρώ, με δυνατότητα να αυξηθούν αυτά κατά 500 δισ. ευρώ επιπλέον. Οι 17 χώρες της Ευρωζώνης θα συνεισφέρουν περίπου 80 δισ. ευρώ σε μετρητά, ενώ τα υπόλοιπα 620 δισ. θα δοθούν με τη μορφή εγγυήσεων. Σκοπός του ESM είναι η παροχή ρευστότητας και η χρηματοδότηση των χωρών της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση χρέους.

Η συμμετοχή της Γερμανίας, που έκρινε θετικά σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο, ανέρχεται στο 27% (22 δισ. από το σύνολο των 80 δισ. που θα δώσουν οι χώρες του ευρώ σε μετρητά), ενώ θα προσφέρει και 170 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ