Σήμερα κρίνεται το μέλλον του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας - iefimerida.gr

Σήμερα κρίνεται το μέλλον του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας

Σήμερα κρίνεται το μέλλον του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η διάσωση της Ευρωζώνης βρίσκεται σήμερα στα χέρια των οκτώ δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας οι οποίοι θα ανακοινώσουν την απόφασή τους για το αν είναι συνταγματική η συμμετοχή της Γερμανίας στο νεοσύστατο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Το Spiegel σε σημερινό του άρθρο υποστηρίζει ότι πολύ δύσκολα θα πουν «νάιν» οι πέντε άνδρες και τρεις γυναίκες μέλη του Δικαστηρίου που εδρεύει στην Καρλσρούη, ωστόσο το ερώτημα είναι τι προϋποθέσεις θα θέσουν για τη συμμετοχή της Γερμανίας.

Ως γνωστόν ο ESM είναι ο διάδοχος μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (ETXΣ) και θα έχει αρχικά κεφάλαια 700 δισ. ευρώ, με δυνατότητα να αυξηθούν αυτά κατά 500 δισ. ευρώ επιπλέον. Οι 17 χώρες της Ευρωζώνης θα συνεισφέρουν περίπου 80 δισ. ευρώ σε μετρητά, ενώ τα υπόλοιπα 620 δισ. θα δοθούν με τη μορφή εγγυήσεων. Σκοπός του ESM είναι η παροχή ρευστότητας και η χρηματοδότηση των χωρών της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση χρέους.

Η συμμετοχή της Γερμανίας, που είναι και το θέμα που θα κρίνει σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο, ανέρχεται στο 27% (22 δισ. από το σύνολο των 80 δισ. που θα δώσουν οι χώρες του ευρώ σε μετρητά), ενώ θα προσφέρει και 170 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις.

Το βασικό ερώτημα που απασχολεί τη γερμανική πολιτική σκηνή είναι οι όροι με τους οποίους θα δίνει ο ESM βοήθεια στις χώρες που την ζητούν, καθώς και το αν θα έχουν οι υπόλοιπες χώρες δικαίωμα βέτο. Αβεβαιότητα υπάρχει ακόμα για τη σύνδεση του νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τον ESM. O Μάριο Ντράγκι επέμεινε ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα μόνο εκείνων των χωρών που υλοποιούν μεταρρυθμίσεις, ωστόσο οι γερμανοί εκφράζουν φόβους ότι οι υπερχρεωμένες χώρες του Νότου θα μπορούν να βρίσκουν μέσω του ESM χρηματοδότηση χωρίς να τηρούν τελικά τις δεσμεύσεις τους και σημειώνουν με νόημα τις δηλώσεις Ραχόι και Μόντι ότι η Ισπανία και η Ιταλία δεν θα δεχτούν υποδείξεις από την Τρόικα για το αν και που θα πρέπει να κάνουν περικοπές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ