Η μαριχουάνα αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο των όρχεων - iefimerida.gr

Η μαριχουάνα αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο των όρχεων

Η μαριχουάνα αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο των όρχεων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αμερικανική μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους συστηματικούς χρήστες μαριχουάναςαφού μετά από έρευνες διαπιστώθηκε ότι οι νεαροί άνδρες που κάπνιζαν μαριχουάνα εμφάνισαν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο των όρχεων σε σχέση με άλλους που δεν κάπνισαν ποτέ τσιγάρα από κάνναβη.

Η σχέση αυτή της μαριχουάνας με τον καρκίνο των όρχεων αφορά συγκεκριμένα έναν τύπο όγκου, που είναι γνωστός ως μη σεμίνωμα.

«Πρόκειται για την τρίτη μελέτη που εμφανίζει τουλάχιστον διπλάσιο κίνδυνο αυτής της μορφής καρκίνου των όρχεων μεταξύ των νεαρών ανδρών που καπνίζουν μαριχουάνα», εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, Βικτώρια Κορτέση από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες.

Η Κορτέση και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν στοιχεία που αφορούν 163 νεαρούς άνδρες οι οποίοι διαγνώστηκαν με καρκίνο των όρχεων και περίπου 300 ακόμη άνδρες χωρίς την ασθένεια. Αμφότερες οι ομάδες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την υγεία τους και την χρήση φαρμάκων κατά το διάστημα 1987-1994.

Μεταξύ των καρκινοπαθών, το 81% είχαν κάνει χρήση μαριχουάνας κάποια στιγμή, ενώ από την ομάδα των υγιών το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε σε 70%.

Ωστόσο η έρευνα δεν αποτελεί ακλόνητη απόδειξη ότι για το φαινόμενο ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο η μαριχουάνα κι ακόμη κι αν ισχύει αυτό, ο κίνδυνος δεν είναι υπερβολικός. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Αντικαρκινική Εταιρεία, ο κίνδυνος που διατρέχει κάποιος στη ζωή του να εμφανίσει καρκίνο των όρχεων είναι σχεδόν ένας στους 270 και δεδομένου ότι υπάρχει πλέον αποτελεσματική θεραπεία, ο κίνδυνος να πεθάνει κάποιος από την ασθένεια αυτή είναι μόλις ένας στους 5.000.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ