Πόσο μπορεί να «ζήσει» ένας εγκέφαλος έξω από το κρανίο του [βίντεο] - iefimerida.gr

Πόσο μπορεί να «ζήσει» ένας εγκέφαλος έξω από το κρανίο του [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιστήμονες έχουν κατά καιρούς απομονώσει εγκεφάλους σκύλων, γατιών και μαϊμούδων, διατηρώντας τους εν ζωή για μικρά χρονικά διαστήματα με διάφορους τρόπους.

Η πιο πετυχημένη όμως απομόνωση εγκεφάλου θηλαστικού επιτεύχθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν ένας νευροεπιστήμονας από το Ιατρικό Κέντρο Λάνγκον του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ονόματι Rodolfo Llinás, βρήκε τρόπο να διατηρήσει ζωντανό τον εγκέφαλο ενός νεαρού χοίρου της Γουινέας μέσα σε δοχείο γεμάτο υγρό, καθ' όλη τη διάρκεια μιας κανονικής εργάσιμης ημέρας.

Αρχικά, ο Llinás και οι συνεργάτες του αναισθητοποίησαν το ζώο, άνοιξαν το στέρνο του και έψυξαν τον εγκέφαλό του εγχύοντας αλατούχο διάλυμα στην αορτή.

Έπειτα, αφού αφαίρεσαν τον εγκέφαλο από το κρανίο του ζώου, τον στερέωσαν στον πάτο του δοχείου ώστε να μην γλιστρά και τον κράτησαν ζωντανό εγχύοντας ένα διάλυμα από σάκχαρα, ηλεκτρολύτες και διαλυμένο οξυγόνο απευθείας σε μία από τις σπονδυλικές αρτηρίες του.

Πρόκειται για δύσκολη διαδικασία η οποία έχει πλέον εγκαταλειφθεί από τα περισσότερα εργαστήρια τα οποία προτιμούν να πειραματίζονται πλέον με ολόκληρους ζωντανούς οργανισμούς, καθώς απαιτεί την αδιάλειπτη προσοχή μιας ολόκληρης ερευνητικής ομάδας.

Παρακολουθήστε βίντεο όπου πραγματοποιείται ανατομή ανθρώπινου εγκεφάλου.

Πηγή: Popular Science

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ