Κατέρρευσε η ανταγωνιστικότητα της χώρας στην παγκόσμια κατάταξη - iefimerida.gr

Κατέρρευσε η ανταγωνιστικότητα της χώρας στην παγκόσμια κατάταξη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βουτιά δέκα θέσεων στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάπτυξης του Μάνατζμεντ (IMD) για το 2011 πραγματοποίησε η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται πλέον 56η μεταξύ 59 χωρών, έχοντας προσπεράσει μόνο τις Ουκρανία, Κροατία και Βενεζουέλα.

Η κάθετη πτώση (η μεγαλύτερη για φέτος στην κατάταξη IMD) αφορά την κατάσταση της οικονομίας το 2010 και -όπως υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β.Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Νικόλαος Πέντζος- συνδέεται με την εφαρμογή των όρων του μνημονίου, τη δημοσιονομική προσαρμογή και την απουσία ουσιαστικών αναπτυξιακών μέτρων.

Ο ΣΒΒΕ παρουσιάζει την κατάταξη, στο πλαίσιο της δεκαετούς συνεργασίας με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανιών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που παρέχει στο IMD τα μακροοικονομικά ελληνικά στοιχεία.

Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους δείκτες, στον τομέα της «οικονομικής αποδοτικότητας», η Ελλάδα απώλεσε δέκα θέσεις και βρέθηκε στην προτελευταία θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με τελευταία τη Βενεζουέλα.

Στην «κυβερνητική αποτελεσματικότητα», κατατάσσεται 54η (56η το 2009), ευρισκόμενη σε καλύτερη θέση μόνο από τις χώρες Αργεντινή, Βενεζουέλα και Ουκρανία.

Σημαντική επιδείνωση κατεγράφη στην «επιχειρηματική αποτελεσματικότητα», όπου η Ελλάδα βρέθηκε οκτώ «σκαλοπάτια» χαμηλότερα, 53η, μπροστά από Ρωσία, Ουκρανία, Σλοβενία, Βουλγαρία, Βενεζουέλα και Κροατία. Στις «υποδομές», πάντως, η Ελλάδα κέρδισε μία θέση, αναρριχόμενη στην 32η.

Η φετινή λίστα του IMD δεν επιφύλαξε εκπλήξεις για τις χώρες-πρωτοπόρους της ανταγωνιστικότητας παγκοσμίως, αφού στις πρώτες θέσεις παρέμειναν κατά σειρά Χονγκ-Κονγκ, ΗΠΑ και Σιγκαπούρη, ακολουθούμενες από: Σουηδία, Ελβετία, Ταϊβάν, Καναδά, Κατάρ, Αυστραλία και Γερμανία.

Ο κ.Πέντζος σημείωσε ότι το μήνυμα της φετινής κατάταξης προς την κυβέρνηση είναι πως πρέπει να προχωρήσει «στην άμεση λήψη μέτρων για την ανάπτυξη, που θα βοηθήσουν ουσιαστικά, αλλά κυρίως τώρα, τις επιχειρήσεις, ώστε ν΄αποτελέσουν όχημα εξόδου από την κρίση». Μάλιστα, απέστειλε υπόμνημα 24 προτάσεων προς τον πρωθυπουργό.

Ο κ.Πέντζος υποστήριξε ότι αν δεν υπάρξουν συμπληρωματικά μέτρα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και αν επιβληθούν πρόσθετοι φόροι η οικονομία θα πάει σε βαθύτερη ύφεση. Σημείωσε ότι, σε περίπτωση «μνημονίου Β», η κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί σωστά με την τρόικα για να μην υπάρξουν πρόσθετες φορο-επιβαρύνσεις.

«Τα έσοδα του κράτους πρέπει να προέλθουν από την πάταξη της παραοικονομίας και την ανάπτυξη κι όχι από νέους φόρους», σημείωσε και "έδειξε" ως ενδεικνυόμενο αναπτυξιακό μοντέλο το βασιζόμενο σε: καινοτομία, εξωστρέφεια, τεχνολογίες, πράσινη ανάπτυξη. Το «δανείζομαι και καταναλώνω τελείωσε», είπε.

Σημείωσε ότι η εθνική συναίνεση σε δύσκολους καιρούς μόνο καλό κάνει, αφού όλοι πρέπει να είναι ενωμένοι απέναντι στην κρίση. Συμπλήρωσε ότι τυχόν πρόωρες εκλογές δεν ενδείκνυνται στην παρούσα συγκυρία γιατί θα δημιουργούσαν πρόσθετη ανασφάλεια.

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για δηλώσεις τύπου "δεν υπάρχουν χρήματα", ιδίως όταν αυτά είναι οφειλόμενα.

Ερωτηθείς για τις αποκρατικοποιήσεις, επισήμανε ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να γίνουν, αλλά με αξιοποίηση και όχι εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Αναφερόμενος στον νέο αναπτυξιακό νόμο, τόνισε ότι αυτός είναι εργαλείο υποβοήθησης για τις επιχειρήσεις κι όχι λύση για την ανάπτυξη, καθώς -όπως προέκυψε και από έρευνα του ΣΒΒΕ- έρχεται μόλις 5ος ως προτεραιότητα για τα μέλη του Συνδέσμου.

«Τα τελευταία 15 χρόνια, όμως, όλο το πολιτικό σύστημα πιστεύει το αντίθετο, με αποτέλεσμα να μη δίνεται η δέουσα σημασία στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των επιχειρήσεων", υποστήριξε.

Στο υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό, ο ΣΒΒΕ προτείνει -μεταξύ άλλων- τα εξής:

-Ενίσχυση ρευστότητας των επιχειρήσεων, πχ, με συμψηφισμό κρατικών οφειλών προς αυτές με δικά τους χρέη προς το κράτος

-Επιδότηση της εργασίας κι όχι της ανεργίας, με έναρξη από 1ης Ιανουαρίου 2011 της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 25%.

-Ενίσχυση της εξωστρέφειας, π.χ, με επιδότηση εργοδοτικών εισφορών κατά 30% για την επόμενη πενταετία στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις

-Εξυγίανση του συστήματος των επιταγών («οι 60 μέρες να προσδιορισθούν νομοθετικά ως ανώτατο όριο πληρωμής επιταγών»)

-Αναθέρμανση του κλάδου κατασκευών, πχ, με μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων κατά 50%.

«Με το να δίνουμε τεράστια έμφαση στη δημοσιονομική εξυγίανση [...] και στη νομοθέτηση, χωρίς να βλέπουμε αν τα μέτρα περνούν στην πραγματική οικονομία, ουσιαστικά αφήνουμε χωρίς υποστήριξη τους τομείς της ελληνικής οικονομίας, που τελικά θα φέρουν ανάπτυξη», κατέληξε ο κ.Πέντζος._

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ