Ενστάσεις της Τρόικα στο πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. - iefimerida.gr

Ενστάσεις της Τρόικα στο πακέτο μέτρων των 11,5 δισ.

Ενστάσεις της Τρόικα στο πακέτο μέτρων των 11
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις ενστάσεις τους για ορισμένα από τα μέτρα του πακέτου που τους παρουσίασε η ελληνική πλευρά εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, Πωλ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματία Μορς κατά τη διάρκεια του κρίσιμου ραντεβού που είχαν το απόγευμα της Κυριακής με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Στη συνάντηση ο κ. Στουρνάρας, παρουσίασε στην Τρόικα το σχέδιο της κυβέρνησης για τις περικοπές, το οποίο περιλαμβάνει εναλλακτικά σενάρια μέτρων που φθάνουν στα 17 δισ. ευρώ και αυτό γιατί η ελληνική πλευρά ήθελε να αποφύγει να βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, δηλαδή να απορρίψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών κάποια από τα προτεινόμενα μέτρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη δίωρη συνάντηση, η Τρόικα εξέφρασε τις ενστάσεις της για ορισμένα από τα μέτρα. Όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «υπήρξαν αναμενόμενες ενστάσεις για ορισμένα μέτρα. Δεν τα καταλαβαίνουν και θέλουν να τα εξειδικεύσουμε». Ωστόσο κατέστη σαφές ότι ακόμα και αν αυτά εξειδικευθούν η έγκρισή τους δεν είναι δεδομένη.

Παράλληλα, άλλος ανώτερος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου ανέφερε ότι, ουσιαστικά, η Τρόικα δεν δέχεται να εγγραφούν στο πακέτο των μέτρων έσοδα από φοροδιαφυγή, επισημαίνοντας ότι «πρέπει πρώτα να αποδείξουμε πως μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί, μέσα από σταδιακή αύξηση των εσόδων».

Τόσο οι δανειστές μας όσο και το οικονομικό επιτελείο δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για τη συνάντηση. Χαρακτηριστικά ο Πωλ Τόμσεν ανέφερε πως «ήταν μια καλή συνάντηση», ενώ ο Κλάους Μαζούχ σημείωσε πως «δουλεύουμε μέρα νύχτα».

Οι τεχνοκράτες φαίνεται πως έχουν «κόψει» πάνω από 2 δισ. ευρώ από τις προβλέψεις της κυβέρνησης όσον αφορά τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή για την περίοδο 2013-2014, κάτι που πιθανόν να οδηγήσει σε νέες περικοπές ή φορολογικές αυξήσεις.

Επί της ουσίας, στο μικροσκόπιο της Τρόικας έχουν μπει κυρίως οι προσδοκώμενες περικοπές φαρμακευτικών δαπανών (911 εκατ. ευρώ), οι περικοπές αμυντικών δαπανών (517 εκατ. ευρώ) και οι περικοπές λειτουργικών δαπανών Δημοσίου- Νομικών Προσώπων (750 εκατ. ευρώ), ενώ βρίσκεται σε εκκρεμότητα και το σχέδιο διαθεσιμότητας όχι τόσο ως προς τον δημοσιονομικό στόχο όσο ως προς το στόχο μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το τέλος του 2015.

O πρωθυπουργός θα δεχθεί τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου τους κυρίους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς ενώ την Τρίτη θα μεταβεί στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φραγκφούρτη προκειμένου να ενημερώσει τον διοικητή της Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης.

Εάν όλα πάνε κατ' ευχήν και η Τρόικα αποδεχθεί τις ελληνικές προτάσεις θα συντάξει την έκθεσή της, η οποία θα κατατεθεί στο Eurogroup που θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα στη Λευκωσία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ η δημοσιοποίηση της έκθεσης μπορεί να καθυστερήσει έως και το Νοέμβριο μεταθέτοντας έτσι τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το τέλος του φθινοπώρου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ