Ξεκαθαρίζει το πάρτι πολλών εκατομμυρίων σε ΜΚΟ με άδηλη δραστηριότητα - iefimerida.gr

Ξεκαθαρίζει το πάρτι πολλών εκατομμυρίων σε ΜΚΟ με άδηλη δραστηριότητα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τεράστια ποσά λάμβαναν τα τελευταία χρόνια δεκάδες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ενώ για στον προυπολογισμό του 2012 είχαν εγγραφεί πιστώσεις 175 εκατομμυρίων ευρώ, παρά την έντονη οικονομική κρίση και με την ανεργία να καλπάζει στο 25%.

Κυρίως τρία υπουργεία, το Εξωτερικών, το Υγείας και το Πολιτισμού μοίραζαν αφειδώς χρήματα σε ΜΚΟ με άδηλη δραστηριότητα. Με βάση τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος στον εφετινό προυπολογισμό είχαν δρομολογηθεί προς τις ΜΚΟ 175 εκατομμύρια ευρώ τα οποία πάγωσαν με εντολή του Πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει πλήρης έλεγχος για όλα τα κονδύλια για το 2013, ενώ προωθούνται από την κυβέρνηση νομοθετικές ρυθμίσεις για να γίνει πιο αυστηρό το θεσμικό πλαίσιο χρηματοδότησης.

Αν εξαιρέσει κανείς έναν μικρό αριθμό ΜΚΟ που προσφέρουν μεγάλο έργο, ο ρόλος πολλών άλλων παραμένει μυστήριο και ποτέ δεν έγινε έλεγχος για το που πήγαν τα τεράστια ποσά που διοχετεύτηκαν τα τελευταία χρόνια.

Το χρυσό μετάλλιο στις χρηματοδοτήσεις λαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο Υγείας, επίσης, ως τις 22 Αυγούστου 2012 -με βάση στοιχεία που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής- διέθεσε ποσό 35,8 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να αναφέρεται αναλυτικά σε ποιά ΜΚΟ πήγαν τα χρήματα !

Το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε 18,2 εκατ ευρώ, χωρίς σαφή αναφορά πού δόθηκαν τα χρήματα σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς οργανισμούς και ιδρύματα αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς.

Τα χρήματα δόθηκαν σε ΜΚΟ με περίεργα ονόματα και περίεργες δραστηριότητες. Ενδεικτικά :

Ποσό 600.000 ευρώ έλαβε κοινοπραξία πέντε ΜΚΟ για πρωτοβουλία σχετικά με την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Ποσό 2,6 εκατ ευρώ το Κέντρο Ευρωπαικού Συνταγματικού Δικαίου από το ΥΠΕΞ. Το πρώτο μάλιστα έλαβε το 2005 ποσό 60.000 ευρώ για να δημιουργήσει παράρτημα στο Ιράν, ενώ το δεύτερο εισέπραξε το 2005 ποσό 50.000 ευρώ για τη δημιουργία ινστιτούτου στην Ακαδημία Επιστημών της Μολδαβίας!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ