Το «τέρας» των Πυρηναίων εντόπισαν οι επιστήμονες - iefimerida.gr

Το «τέρας» των Πυρηναίων εντόπισαν οι επιστήμονες

το «τέρας» των Πυρηναίων εντόπισαν οι επιστήμονες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ερευνητές στην περιοχή των Πυρηναίων βρίσκονται στα ίχνη ενός από τα πιο περίεργα και σπάνια ζώα της Ευρώπης, το οποίο ενδημεί ανάμεσα στη Γαλλία και την Ισπανία και κρύβει μέσα του γενετικό υλικό με ιστορίες χιλιετιών.

Ο λόγος για το περίφημο Τέρας των Πυρηναίων (Galemys pyrenaicus), ο οποίος δεν είναι τίποτα άλλο από ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος τυφλοπόντικα που κάποτε ήταν διαδεδομένο είδος σε ορεινές περιοχές της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας. Πλέον το Πάρκο Alt Pirineu αποτελεί ένα από τα ελάχιστα καταφύγια του παράξενου αυτού είδους, το οποίο αποτελεί τον τελευταίο κρίκο μιας αρχαίας εξελικτικής αλυσίδας.

Το Galemys pyrenaicus έχει μέγεθος χάμστερ και γκρι γυαλιστερό τρίχωμα. Αντίθετα με τα περισσότερα τρωκτικά, είναι υδρόβιο θηλαστικό και είναι και ασπόνδυλο (!). Έχει επίσης μία χαρακτηριστική τεράστια μύτη σαν προβοσκίδα ελέφαντα και πολύ μικρά μάτια. Τα μπροστινά πέλματα είναι μικροσκοπικά, αλλά τα πίσω τεράστια και μεμβρανώδη, ενώ έχει και μία χοντρή, φολιδωτή ουρά.

«Είναι ένα εξαιρετικό πλάσμα, ένα από τα πιο περίεργα που ενδημούν στην Ευρώπη» δήλωσε στο BBC η Δρ Γιολάντα Μελέρο από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντήν της Σκωτίας, η οποία συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης για την συγκεκριμένη έρευνα.

Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για το συγκεκριμένο ζώο, αφού είναι πολύ δύσκολο να συλληφθεί και να μελετηθεί καθώς κυκλοφορεί τη νύχτα και ζει μέσα στο νερό.

Οι ερευνητές ευελπιστούν να καταφέρουν να ερευνήσουν το DNA του είδους για να αποκαλύψουν τα μυστικά του, αλλά και για να ανακαλύψουν τους λόγους που επιβίωσε σε αντίθεση με άλλα συγγενικά, ρίχνοντας έτσι φώς στο αρχαίο παρελθόν μας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ