Γιάννης Στουρνάρας: Ο τεχνοκράτης που αποφάσισε να γίνει τσάρος - iefimerida.gr

Γιάννης Στουρνάρας: Ο τεχνοκράτης που αποφάσισε να γίνει τσάρος

Στουρνάρας: Ο τεχνοκράτης που αποφάσισε να γίνει τσάρος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εναν Γιάννη Σουρνάρα που μεταβάλλεται σταδιακά σε πραγματικό «τσάρο» της Οικονομίας θα έχει δίπλα του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το απόγευμα της Κυριακής κατά τη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος πέρασε δύσκολες ώρες το προηγούμενο διάστημα, αμφιβητούμενος κυρίως από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, μπαίνει δυναμικά πλέον στον ρόλο ενός πραγματικού υπουργού Οικονομίας και με τις ευλογίες του πρωθυπουργού επιχειρεί να προωθήσει ταχύτερα τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

«Υπάρχει άνεμος αλλαγής στην Ευρώπη και αυτό πιστώνεται στον πρωθυπουργό» δήλωσε σήμερα ο κ. Στουρνάρας στη βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Δεν άφηνε έτσι καμία αμφιβολία ότι συμπλέει απόλυτα με τον Αντώνη Σαμαρά για την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα έναντι των δανειστών της.

Ο υπουργός Οικονομικών πιστεύει στην πορεία που ακολουθεί ο πρωθυπουργός για την επανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας, με παρεμβάσεις σε επίπεδο ηγετών και αποφασιστικές κινήσεις στο εσωτερικό της χώρας. Και στο πλευρό του Πρωθυπουργού επιθυμεί να εκφράσει την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και στη λήψη των απαιτούμενων μέτρων, καθώς και τη δυναμική που υπάρχει στη χώρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Οχι στο πολιτικό κόστος

Ακολουθώντας οδηγίες του πρωθυπουργού για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ώστε η χώρα να ανακτήσει γρήγορα το χαμένο έδαφος και να σταθεροποιήσει την θέση της στην ευρωζώνη ο κ. Στουρνάρας ξάφνιασε προ ημερών όταν ζήτησε από τους υπουργούς της κυβέρνησης να κινηθούν δυναμικά και να μη φοβούνται το πολιτικό κόστος.

Παίρνοντας αφορμή από σχόλιο του βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Τασούλα, ο οποίος είπε ότι «ο μεγαλύτερος εχθρός της χώρας είναι η ακινησία», ο υπουργός Οικονομικών δεν δίστασε να απευθύνει στους συναδέλφους του υπουργούς μια παραίνεση: «Η ακινησία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Οι υπουργοί έχουν στα χέρια τους τα όπλα, αρκεί να μην φοβούνται το πολιτικό κόστος».

Η φράση αυτή του κ. Στουρνάρα έρχεται λίγες ημέρες μετά την δήλωση του πρωθυπουργού ότι είναι αποφασισμένος να πάρει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για τη σωτηρία της χώρας «ακόμη κι αν πέσω», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στουρνάρας έχει επιλέξει να μιλάει ανοιχτά για τις μεταρρυθμίσεις και άνοιξε θαρραλέα το θέμα της ιδιωτικοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο χαρακτήρισε «μη βιώσιμο» στην παρούσα του μορφή. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το καταστήσουμε βιώσιμο. Το ΤΤ έχει μείνει πολύ πίσω από τις άλλες τράπεζες. Είναι ανάμεσα στις τελευταίες μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών. Αυτή είναι η αλήθεια» δήλωσε, παίρνοντας την ευθύνη των εξελίξεων.

Και πράγματι, κάτι κινείται όπως φαίνεται στην επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Μετά την τοποθέτηση της ηγεσίας του ΤΑΙΠΕΔ (τοποθετήθηκε επικεφαλής ο Παναγιώτης Αποστολόπουλος, πρώην επικεφαλής της ΔΕΗ και στενός συνεργάτης του κ. Στουρνάρα στο ΙΟΒΕ) ανοίγει πλέον ο δρόμος για πλήρη αποκρατικοποίηση 9 ΔΕΚΟ και 10 λιμανιών της χώρας

Στουρνάρας με Σόιμπλε

Η συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία έγινε με εντολή του πρωθυπουργού ώστε να υπάρξει εμβάθυνση στις σχέσεις των δύο χωρών μετά τη δική του κρίσιμη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ, σφράγισε και με τη «βούλα» τον ρόλο του ως «τσάρου» της Οικονομίας. «Υπάρχει μια ορατή ανατροπή του κλίματος» δήλωσε, αναφερόμενος στο γενικότερο κλίμα μετά τις επαφές τόσο του πρωθυπουργού όσο και του ιδίου με την γερμανική κυβέρνηση.

Οι εταίροι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Παρά τις επιθέσεις που έχει δεχθεί από τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο κ. Στουρνάρας δείχνει να σέβεται τους εταίρους της κυβέρνησης και φροντίζει να κρατάει τις λεπτές ισορροπίες που απαιτεί η σκακιέρα του τρικομματικού συνασπισμού. Είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ενέκρινε την τοποθέτησή του στο υπουργείο Οικονομικών και δεν τρέφει τα καλύτερα αισθήματα γι'αυτόν αλλά οι αρχικοί σκόπελοι έχουν ξεπεραστεί. Το πρώτο διάστημα ο κ. Στουρνάρας άκουσε παρατηρήσεις και αρνητικά σχόλια από τον κ. Βενιζέλο στις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών αλλά τώρα δείχνει να έχει ενισχύσει τον ρόλο του και από απλός τεχνοκράτης μεταμορφώνεται σε πραγματικό τσάρο της κυβέρνησης Σαμαρά.

Ο κ. Στουρνάρας διατηρεί πολύ καλή επαφή με τον Φώτη Κουβέλη ο οποίος στήριξε την επιλογή του στο υπουργείο Οικονομικών και τον συμβουλεύεται για πολλά οικονομικά θέματα.

Θαρραλέα υπέρ των μέτρων

Οπαδός των μεταρρυθμίσεων και της ρήξης με τις πελατειακές δομές του ελληνικού κράτους, ο κ. Στουρνάρας δεν κρύβει τη βεβαιότητά του ότι πρέπει να ληφθούν τα επώδυνα μέτρα που έχει αποφασίσει ο Πρωθυπουργός. Πεποίθησή του είναι ότι η εφαρμογή των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα μας έναντι των δανειστών είναι όρος sine qua non για την ανάκτηση της αξιοπιστίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ζητήσει την επιμήκυνση και να εγείρει νέες αξιώσεις. Η δική του φωνή, ενός ρεαλιστή οικονομολόγου, συμπληρώνει αυτή του Πρωθυπουργού ο οποίος οφείλει να συνυπολογίζει και τις πολιτικές ισορροπίες.

«Οταν έχεις να κόψεις 11,6 δισ. ευρώ, τότε κόβεις από παντού» δήλωσε προ ημερών, βγαίνοντας από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Στουρνάρας, παρότι συμμερίζεται την άποψη του Αντώνη Σαμαρά ότι «τα μέτρα πονάνε» εντούτοις δεν συμφωνεί με τις συνεχείς ενστάσεις των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό αλλά φοβούνται να αναλάβουν το πολιτικό κόστος της διάσωσης της χώρας.

Κρας τεστ την Κυριακή

Μια μίνι κυβερνητική κρίση αποσοβήθηκε πάντως προ ημερών όταν, μετά την σύσκεψη ο κ. Στουρνάρας έσπευσε να δηλώσει ότι το βασικό σενάριο των μέτρων έχει οριστικοποιηθεί.

«Υπάρχουν ένα-δύο ελάσσονα ζητήματα ανοιχτά, συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις» είπε, προκαλώντας νέα έκρηξη του Ευάγγελου Βενιζέλου. Η φράση αυτή εκρίθη από την Ιπποκράτους ως υπερβολική. Πράγματι οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ εγείρουν σοβαρές αντιρρήσεις για τα νέα μέτρα και ετοιμάζονται να προσέλθουν στο Μέγαρο Μαξίμου, το απόγευμα της Κυριακής, με εναλλακτικές προτάσεις για ισοδύναμα μέτρα, λέγοντας «όχι» στις οριζόντιες περικοπές. Σε αυτή τη συνεδρίαση που αναμένεται επεισοδιακή λόγω των αντιρρήσεων των κυβερνητικών εταίρων θα κριθούν οι αντοχές της κυβέρνησης και το σθένος του «τσάρου» της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ