Τηλεκατευθυνόμενες κατσαρίδες θα σώζουν σεισμοπαθείς απο τα ερείπια - iefimerida.gr

Τηλεκατευθυνόμενες κατσαρίδες θα σώζουν σεισμοπαθείς απο τα ερείπια

Τηλεκατευθυνόμενες κατσαρίδες ανεβάζουν τον πήχη στα τεχνολογικά επιτεύγματα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όσοι ανατριχιάζουν στο άκουσμα και μόνο της λέξης «κατσαρίδα», ήρθε η ώρα να αλλάξουν γνώμη, αφού τα απεχθή έντομα πλέον αποκτούν ρόλο διασώστη της ΕΜΑΚ! Αμερικανοί ερευνητές έφτιαξαν μία ηλεκτρονική μικροσκοπική συσκευή που προσαρτάται στις κατσαρίδες, ώστε να τις ελέγχουν και να τις κατευθύνουν εξ αποστάσεως ώστε να βρίσκουν ανθρώπους στα συντρίμμια.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Άλπερ Μπόζκουρτ, έκαναν το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μίας διεπαφής (interface) με τις κατσαρίδες. Ο απώτερος στόχος είναι να τις χρησιμοποιήσουν ως τηλεκατευθυνόμενους αισθητήρες, οδηγώντας τα μέσα στα χαλάσματα,προκειμένου να συλλέγουν πληροφορίες βοηθώντας στην ανεύρεση επιζώντων μετά από ένα καταστροφικό σεισμό.

Όπως είπε ο Μπόζκουρτ, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη η κατασκευή μικροσκοπικών ρομπότ που να μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα αβέβαιο και δυναμικό περιβάλλον μετά από μία φυσική ή άλλη καταστροφή. Γι' αυτό, οι ερευνητές στράφηκαν στην εναλλακτική λύση των «βιο-μποτικών» κατσαρίδων.

Το ολοκληρωμένο κύκλωμα, είναι φθηνό και ελαφρύ (βάρους μόλις 0,7 γραμμαρίων) και περιλαμβάνει ένα ασύρματο δέκτη και πομπό και τοποθετείται στην πλάτη των κατσαρίδων σαν σακίδιο. Το τσιπ περιέχει επίσης έναν μικροελεγκτήρα που παρακολουθεί συνεχώς τη διεπαφή ανάμεσα στα εμφυτευμένα ηλεκτρόδια (που συνδέονται με το τσιπ) και τους βιολογικούς ιστούς της κατσαρίδας, ώστε η τελευταία να μην υποστεί νευρική βλάβη.

Το τσιπ συνδέεται ηλεκτρονικά με τις αντένες και με αισθητήρια όργανα στην κοιλιά της κατσαρίδας, δίνοντας ηλεκτρικές ωθήσεις ώστε αυτή να κινείται προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Οι ερευνητές, όπως έδειξαν πειραματικά, κατάφεραν να οδηγήσουν τις κατσαρίδες να κινηθούν κατά μήκος μίας γραμμής που ελισσόταν και δεν ήταν ευθεία.

Η εντυπωσιακή αυτή εφεύρεση θα αλλάξει το τρόπο αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, αλλά ίσως και τον τρόπο που βλέπουν οι άνθρωποι τις κατσαρίδες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ