Η παρέμβαση Ντράγκι αλλάζει το κλίμα στις αγορές - iefimerida.gr

Η παρέμβαση Ντράγκι αλλάζει το κλίμα στις αγορές

Η παρέμβαση Ντράγκι αλλάζει το κλίμα στις αγορές
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Eυφορία έχει προκαλέσει στις αγορές η παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι ο οποίος γνωστοποίησε την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε απεριόριστες αγορές ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού.

Το νέο πρόγραμμα της Τράπεζας θα ονομάζεται «Άμεσες Νομισματικές Συναλλαγές» (Outright Monetary Transactions, OMT) και η ΕΚΤ θα προβεί στις κινήσει αυτές, λόγω των «σοβαρών αναταράξεων που παρατηρήθηκαν στις αγορές κρατικών ομολόγων οι οποίες προέρχονταν από τους αβάσιμους φόβους εκ μέρους των επενδυτών» σχετικά με το ευρώ.

Η «πυροσβεστική παρέμβαση» της ΕΚΤ θεωρείται μια άτυπη νίκη των χωρών του Νότου αλλά και χωρών «γεφυροποιών» όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο έναντι των «Βορείων» στο διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας.

Άλλωστε οι όποιες ενστάσεις υπήρχαν από μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ αποκρούστηκαν από τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ανακοίνωσε μεταξύ άλλων πως οι αγορές ομολόγων θα γίνονται υπό «αυστηρούς όρους» τους οποίους θα καθορίζουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

H ενεργοποίηση του «μπαζούκα» της Φραγκφούρτης έχει προκαλέσει ευρεία αποκλιμάκωση των spreads, καθώς καθησυχάζει προσωρινά τις αγορές από το ενδεχόμενο να υπάρξει έξωση χωρών από την Ευρωζώνη.

Στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας βρισκόταν κάτω από το 6,065% από 6,409% που ήταν την Τετάρτη, ενώ της Ισπανίας υποχωρούσε στο 5,315% από 5,514%.

Θετική ήταν και η αντίδραση των Χρηματιστηρίων. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας σημείωσε ιστορικό τετραμήνου οδεύοντας προς τις 700 μονάδες, στη Μαδρίτη ο δείκτης Ibex-35 έφτασε στις 7.735,5 μονάδες με άνοδο 3,22% ενώ αντίστοιχη άνοδο σημείωνε και το Χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον δείκτη FTSE Mib να έχει φτάσει στις 15.640,12 μονάδες.

Αντίστοιχο ήταν το κλίμα και στην έδρα της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη με το δείκτη Dax ναενισχύεται κατά 2% και να βρίσκεται στις 7.114,52 μονάδες.

Το κλίμα ευφορίας έχει διαπεράσει και τον Ατλαντικό με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου πέραν των ανακοινώσεων της ΕΚΤ υπάρχει θετικό κλίμα και σε ότι αφορά την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Στις 17:00 (ώρα Ελλάδος) ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε άνοδο 1,14% και ο Nasdaq +0,97%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ