Ντράγκι: Η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα κρατών χωρίς περιορισμούς - iefimerida.gr

Ντράγκι: Η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα κρατών χωρίς περιορισμούς

Ντράγκι: Η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα κρατών χωρίς περιορισμούς
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις φήμες πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράζει χωρίς κανέναν περιορισμό ομόλογα κρατών-μελών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των υψηλών επιτοκίων, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Το νέο πρόγραμμα της Τράπεζας θα ονομάζεται «Άμεσες Νομισματικές Συναλλαγές» (Outright Monetary Transactions, OMT) και η ΕΚΤ θα προβεί στις κινήσει αυτές, λόγω των «σοβαρών αναταράξεων που παρατηρήθηκαν στις αγορές κρατικών ομολόγων οι οποίες προέρχονταν από τους αβάσιμους φόβους εκ μέρους των επενδυτών» σχετικά με το ευρώ.

Κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Μάριο Ντράγκι στην Φρανκφούρτη διευκρίνισε ότι ΕΚΤ θα αγοράζει «χωρίς ποσοτικό όριο» κρατικά ομόλογα βραχυχρόνιας διάρκειας, 1 έτους ως 3 ετών, με στόχο να δοθεί ένα τέλος στην κρίση χρέους.

Όποιες ενστάσεις υπήρχαν από μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ οι οποίοι εκπροσωπούσαν την Γερμανία, αποκρούστηκαν από τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ανακοίνωσε μεταξύ άλλων πως οι αγορές ομολόγων θα γίνονται υπό «αυστηρούς όρους» τους οποίους θα καθορίζουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο διάδοχος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Εξάλλου η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων.

Η τράπεζα, που εδρεύει στη Φρανκφούρτη, έχει στόχο να διατηρείται το ποσοστό του πληθωρισμού περί το 2%. Ωστόσο, προβλέπει αύξηση των τιμών κατά 2,5% το 2012 (από 2,4%) και επίσης αύξηση κατά 1,9% το 2013 (από 1,6%).

Στο μεταξύ η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο στο 0,75% το παρεμβατικό της επιτόκιο .

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ