Die Zeit: Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ έχει ήδη αποφασιστεί - iefimerida.gr

Die Zeit: Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ έχει ήδη αποφασιστεί

Die Zeit: Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ έχει ήδη αποφασιστεί
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ως τετελεσμένο γεγονός παρουσιάζει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα τονίζοντας ότι η έκθεση της Τρόικα το μόνο που θα προσφέρει είναι μια «επίφαση αντικειμενικότητας» στην απόφαση που ήδη έχει λάβει η γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, η οποία θέλει να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ, επειδή το κόστος μιας εξόδου της φαίνεται ανυπολόγιστο.

Οπως σημειώνει η Die Zeit, «η εντύπωση ότι θα μπορούσε κάποιος να αλλάξει την πορεία της ευρωδιάσωσης ή ακόμα και να τη σταματήσει είναι εσφαλμένη, γιατί στο μεταξύ το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο: επενδύθηκε πολύ πολιτικό κεφάλαιο, συσσωρεύθηκαν πάρα πολλά δισεκατομμύρια και κανείς πλέον δεν μπορεί να πει «Όχι»».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η κυρία Μέρκελ, μπορεί να υιοθέτησε το σύνθημα «καμία απόφαση για την Ελλάδα, πριν αποφανθεί η Τρόικα», εντούτοις, όπως σημειώνει το αποτέλεσμα της έκθεσης είναι σίγουρο. «Η Ελλάδα δεν εφάρμοσε όλες τις μεταρρυθμίσεις και χρειάζεται περισσότερα χρήματα. Αλλά η νέα ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες και έχει την καλή θέληση να εφαρμόσει το πρόγραμμα. Με άλλα λόγια: Η βοήθεια προς την Ελλάδα θα συνεχιστεί» συνεχίζει.

Οσον αφορά το περιεχόμενο της έκθεσης της Τρόικα η Die Zeit, τονίζει ότι μπορεί οι ειδικοί να μην μπορούν να αλλάξουν τα αριθμητικά στοιχεία, αλλά υπάρχουν «μεγάλα περιθώρια ερμηνείας», όπως τονίζει στην εφημερίδα ένας διπλωμάτης, ο οποίος είναι γνώστης παρόμοιων αποστολών ελέγχου. «Το πόσα χρήματα θα λείπουν τελικά παραμένει ασαφές. Το βέβαιο όμως είναι ότι στην έκθεση της τρόικας δεν θα υπάρχει κάτι, που θα προκαλέσει έκπληξη στην καγκελάριο» καταλήγει.

«Επομένως, η έκθεση δεν θα αποφασίσει για το μέλλον της Ελλάδας, επειδή η απόφαση έχει ληφθεί προ πολλού. Η Μέρκελ θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην ΟΝΕ, επειδή το κόστος μιας εξόδου της φαίνεται ανυπολόγιστο. Το θέμα είναι απλώς η εφαρμογή. Ένα νέο πακέτο θα ήταν παρακινδυνευμένο, επειδή θα μπορούσε να καταψηφιστεί από τη γερμανική Βουλή ή να τινάξει στον αέρα τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό. Επομένως, θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν αλλού τα δισεκατομμύρια που λείπουν.

Τότε προς τι η εμμονή με την τρόικα; Επειδή η έκθεσή της θα προσδώσει σε μια πολιτική απόφαση την επίφαση της αντικειμενικότητας και επειδή θα καταστήσει δυνατή τη διάρθρωση του προβλήματος – το χρηματοδοτικό κενό στην Ελλάδα και το μπλόκο της γερμανικής Βουλής - κατά τρόπον ώστε να είναι πολιτικά διαχειρίσιμο» καταλήγει το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας .

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ