Ο Μάριο Ντράγκι παίρνει το μπαζούκα για τα επιτόκια - iefimerida.gr

Ο Μάριο Ντράγκι παίρνει το μπαζούκα για τα επιτόκια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με αγωνία περιμένουν σήμερα κυβερνήσεις και αγορές ανά τον κόσμο τις αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι για τον τρόπο που θα παρεμβαίνει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα για να συγκρατήσει το κόστος δανεισμού στις χώρες που βρίσκονται σε πίεση με αγορά ομολόγων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα παρουσιάσει σήμερα ένα σχέδιο αγοράς απεριόριστης αξίας κρατικών ομολόγων μικρής διάρκειας, μέχρι τρία έτη, σε χώρες που έχουν ζητήσει διάσωση από την ευρωζώνη και έχουν υπογράψει Μνημόνιο.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Ντράγκι η ΕΚΤ πιθανότατα θα σταματά τις αγορές ομολόγων στις περιπτώσεις που οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να πληρούν τις προϋποθέσεις του Μνημονίου στο πλαίσιο της συμφωνίας για βοήθεια από τα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης.

Η πρόταση του Μάριο Ντράγκι για τις αγορές ομολόγων θα περιλαμβάνει απεριόριστες αγορές κυβερνητικού χρέους, με τις πράξεις να είναι αποστειρωμένες (sterilized) για να απομακρυνθούν οι ανησυχίες σχετικά με την εκτύπωση χρήματος, αναφέρει το Bloomberg.

Πιέσεις στην ΕΚΤ να αναλάβει δράση ασκούν ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Ωστόσο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ εμφανίζεται διχασμένο.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ενημέρωσε για τα σχέδια και τους 17 κεντρικούς τραπεζίτες και ο μοναδικός που είχε αντιρρήσεις ήταν ο Πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Μπούντεσμπανκ Γιενς Βάιντμαν ο οποίος έχει δηλώσει την αντίθεση του στις απεριόριστες αγορές ομολόγων. Επιφυλάξεις διατηρούν και ο Βέλγος και ο Φινλανδός τραπεζίτης.


Η Ανγκελα Μέρκελ δεν διαφωνεί με το σχέδιο Ντράγκι αρκεί να είναι προσωρινή λύση. Ενημερώνοντας χθες τους βουλευτές της η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι μπορεί να αποδεχθεί την αγορά ομολόγων αρκεί να είναι προσωρινής φύσεως.

Χθες ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι τόνισε ότι υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της ΕΚΤ, ενώ παρών στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη θα είναι και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ