Πρόβλεψη σοκ της ΓΣΕΕ: Στο 34% θα φθάσει η πραγματική ανεργία το 2013 - iefimerida.gr

Πρόβλεψη σοκ της ΓΣΕΕ: Στο 34% θα φθάσει η πραγματική ανεργία το 2013

Πρόβλεψη σοκ της ΓΣΕΕ: Στο 34% θα φθάσει η πραγματική ανεργία το 2013
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δυσοίωνες και ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για το 2013 που αποτυπώνονται στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία που θα παρουσιασθεί την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με αυτή, η στατιστική ανεργία το 2013 αναμένεται να φθάσει το 28% με 29% (πράγμα που σημαίνει ότι οι άνεργοι θα φθάσουν το 1.400.000) και η πραγματική στο 34%.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτερο μισθό έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1978- 1978.

Κατά μέσο όρο οι αμοιβές των εργαζομένων πέρσι ήταν 25.470 ευρώ και αναμένεται και νέα υποχώρηση εντός του το 2013, ενώ για τα επόμενα χρόνια προβλέπεται ότι θα υποχωρήσουν στις 15.000 με 17.000 ευρώ, δηλαδή θα φθάσουν στα επίπεδα της Εσθονίας και της Κροατίας.

Κατά το Ινστιτούτο, η ύφεση της οικονομίας θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2016, ενώ τα υψηλά ποσοστά ανεργίας θα διατηρηθούν μέχρι το 2020.

Δραματική, όμως, είναι και η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, όπως αποτυπώνεται στη συγκεκριμένη έκθεση, αφού όπως αναφέρεαι οι μειώσεις των μισθών και η αύξηση της ανεργίας έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα των ταμείων, τα οποία είναι μειωμένα κατά 9,5 δισ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα τα ταμεία χάνουν περίπου 8 δισ. ευρώ, εξαιτίας της αύξησης της μαύρης εργασίας και της επέκτασης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ