Financial Times Deutschland: Το «κρύωμα» στην Ευρωζώνη εξελίσσεται σε «γρίπη»

Τον κίνδυνο μιας έντονης ύφεσης αντί της προβλεπόμενης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ήπιας ύφεσης», επισημαίνουν οι Financial Times Deutschland.

«Η ανεργία σε πολλές χώρες φτάνει σε επίπεδα-ρεκόρ, ενώ ακόμα και ο μέχρι τώρα κινητήρας της Ευρώπης, η Γερμανία, δεν αρκεί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Όμως, η τήρηση των κανόνων σταθερότητας και το κριτικό βλέμμα των επενδυτών επιβάλλουν περαιτέρω μέτρα λιτότητας, τα οποία επιβάλλονται εις βάρος της ανάπτυξης της οικονομίας. Η Moody's μάλιστα απείλησε την ΕΕ με απώλεια της άριστης πιστοληπτικής της ικανότητας. Αυτό βέβαια δεν έχει ιδιαίτερη πρακτική σημασία, καθώς οι θεσμοί της ΕΕ δεν μπορούν να χρηματοδοτούνται λαμβάνοντας δάνεια», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια το κείμενο επικεντρώνεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες της ΕΕ, ενώ εικάζεται πως τις «πύλες» του μηχανισμού θα περάσει και η Σλοβενία.

«Πάντως, η παρατηρούμενη από τις αρχές της χρονιάς διαίρεση της Ευρώπης, φαίνεται να παγιώνεται το καλοκαίρι. Οι αγορές κατέταξαν το Βέλγιο και την Γαλλία, των οποίων τα Spreads είχαν εκτιναχθεί στα τέλη του 2011, στο σταθερό κομμάτι της ευρωζώνης. Το Βέλγιο τα κατάφερε με ένα πρόγραμμα περικοπών, το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί», παρατηρεί η εφημερίδα η οποία βλέπει την ύφεση να απλώνεται απειλητικά σε όλόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ