Εισαγγελική έρευνα για κακοδιαχείριση στην ΑΤΕ ζήτησε ο εισαγγελέας Πεπόνης - iefimerida.gr

Εισαγγελική έρευνα για κακοδιαχείριση στην ΑΤΕ ζήτησε ο εισαγγελέας Πεπόνης

Εισαγγελική έρευνα για κακοδιαχείριση στην ΑΤΕ ζήτησε ο εισαγγελέας Πεπόνης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ποινική έρευνα για την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας (ATE), διέταξε να διενεργηθεί, ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης, μετά τους ισχυρισμούς του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, περί «δομικών προβλημάτων και αστοχιών».

Ο Γρηγόρης Πεπόνης ανέθεσε στον Εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη να ερευνήσει όσα είχε υποστηρίξει ο κ. Προβόπουλος για τη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της ΑΤΕ στον Όμιλο Πειραιώς και ειδικότερα στους ισχυρισμούς του διοικητή της ΤτΕ περί άστοχων ενεργειών με αγορές παραγώγων και άλλων «τοξικών επενδυτικών προϊόντων, που έγιναν και οδήγησαν σταδιακά σε κακή οικονομική θέση την τράπεζα.

Υπενθυμίζεται πως ο Γιώργος Προβόπουλος υποστήριξε στην Βουλή πως η κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Τράπεζα δεν οφείλεται στο κούρεμα της ομολόγων, αλλά σε χρόνια δομικά προβλήματα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα κέρδη της στην περίοδο 1997-2010 μόλις φθάνουν τα 190 εκατ. ευρώ, παρά τις «κεφαλαιακές ενέσεις» ύψους 4 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, έκανε λόγο μάλιστα για «αστοχίες» και ότι τα προηγούμενα χρόνια η ΑΤΕ είχε επενδύσει 1,2 δισ. ευρώ σε θυγατρικές εταιρείες με αποτέλεσμα σήμερα, ύστερα από αλλεπάλληλες απομειώσεις και διαγραφές, να έχουν απομείνει 156 εκατ. ευρώ.

Κατά τον κ. Προβόπουλο, και αυτό θα είναι το βασικό ζητούμενο στην εισαγγελική έρευνα, η τράπεζα προχώρησε σε «επενδύσεις» σε παράγωγα και άλλα «τοξικά» επενδυτικά προϊόντα από τα οποία στην τριετία 2009-2011 επιβαρύνθηκε με ζημιές 285 εκατ. ευρώ.

Αντικείμενο της έρευνας είναι να διακριβωθεί αν στην υπόθεση της Αγροτικής προκύπτει η διάπραξη αδικημάτων που σχετίζονται με την υποβάθμιση της θέσης της και αν ναι, να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ