Έκθεση Αναγεννησιακής χαρτογραφίας στο ίδρυμα Θεοχαράκη - iefimerida.gr

Έκθεση Αναγεννησιακής χαρτογραφίας στο ίδρυμα Θεοχαράκη

Έκθεση Αναγεννησιακής χαρτογραφίας στο ίδρυμα Θεοχαράκη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ίδρυμα Θεοχαράκη θα φιλοξενήσει μία έκθεση με περίπου 200 πρωτότυπους παλαιούς χάρτες, φτιαγμένους στο χέρι από σπουδαίους χαρτογράφους της Αναγέννησης, που απεικονίζουν τον Ελλαδικό χώρο και την ανατολική Μεσόγειο και προέρχονται από τη συλλογή του καθηγητή Ιατρικής Παναγιώτη Σουκάκου.

Οι χάρτες που θα εκτεθούν περιλαμβάνουν κάποια από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της εξέλιξης της χαρτογραφίας, από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα, ενώ εκτός από χάρτες του χερσαίου και νησιωτικού χώρου, θα εκτεθούν ιστορικοί, θρησκευτικοί και σατιρικοί χάρτες, προμετωπίδες και σελίδες τίτλου από διάφορες χαρτογραφικές εκδόσεις.

Οι χάρτες της συλλογής είναι έργα χαρτογράφων, οι οποίοι έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της επιστήμης τους, και αποτυπώνουν το χερσαίο και νησιωτικό ελλαδικό χώρο, συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα, νησιά και πόλεις της Ελλάδας, αλλά και τα μικρασιατικά παράλια, την περιοχή της Κωνσταντινούπολης και των Στενών των Δαρδανελλίων.

Ένα απο τα σημαντικότερα στοιχεία της έκθεσης αποτελεί η δωδεκάφυλλη Χάρτατου Ρήγα Βελενστινλή, που τυπώθηκε το 1797 στη Βιέννηκαι αποτελελεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Πέρα από τις μυθολογικές και ιστορικές αναφορές που περιλαμβάνει, ενσαρκώνει το όραμα του Ρήγα για την απελευθέρωση του ελληνικού έθνους και τον πρωτεύοντα ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων.

Η έκθεση θα διαρκέσει εως τις 23 Σεπτεμβρίου και την επιμελείται η Νατάσσα Καστρίτη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ