Δεν έχουν όλοι οι υπέρβαροι τα ίδια προβλήματα υγείας υποστηρίζει νέα έρευνα - iefimerida.gr

Δεν έχουν όλοι οι υπέρβαροι τα ίδια προβλήματα υγείας υποστηρίζει νέα έρευνα

Δεν έχουν όλοι οι υπέρβαροι τα ίδια προβλήματα υγείας υποστηρίζει νέα έρευνα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το λεγόμενο «παράδοξο της παχυσαρκίας» μελέτησαν Ισπανοί επιστήμονες στα πλαίσια διεθνούς ιατρικής έρευνας, Το «παράδοξο» αυτό, συνίσταται στο γεγονός ότι δεν έχουν όλοι οι παχύσαρκοι τα ίδια προβλήματα υγείας. Μάλιστα ορισμένοι απο αυτούς είναι μεταβολικά υγιείς και σε καλή φυσική κατάσταση παρά τα φαινομενικά παραπανίσια κιλά τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Φρανσίσκο Ορτέγα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Γρανάδα στην Ισπανία, διαπίστωσαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των υπέρβαρων ανθρώπων έχουν απολύτως υγιή μεταβολισμό και δεν εμφανίζουν διαβήτη ή υψηλή πίεση, ενώ έχουν ομαλή λειτουργία καρδιάς και πνευμόνων και γενικότερα η φυσική κατάστασή τους θεωρείται πολύ καλή, παρά το πάχος τους.

Η έρευνα αυτή αποδεικνύει ότι η παχυσαρκία δεν είναι κατ' ανάγκη επιβαρυντική για την υγεία, γεγονός που οι γιατροί θα έπρεπε να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους, προκειμένου να εστιάζουν στο πραγματικό πρόβλημα του ασθενούς και να μην τα στηρίζουν όλα στο πάχος του.

«Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία συνδέεται με έναν μεγάλο αριθμό χρόνιων παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά προβλήματα και ο καρκίνος. Όμως, φαίνεται πως υπάρχει κι ένα τμήμα των παχύσαρκων που είναι προστατευμένοι από τις μεταβολικές επιπλοκές της παχυσαρκίας», δήλωσε ο Ορτέγα.

Στα πλαίσια της έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία 43.300 ατόμων και συμπέραναν ότι σχεδόν οι μισοί παχύσαρκοι (ποσοστό 46%) ήσαν τελικά υγιείς από άποψη μεταβολισμού και παρουσίαζαν κατά μέσον όρο 38% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με τους υπόλοιπους παχύσαρκους με μεταβολικές διαταραχές

Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, θεωρείται ότι γενικά παίζει μεγάλο ρόλο για την αποφυγή καρδιολογικών προβλημάτων. Όμως, κατά τους ερευνητές, υπάρχει όντως ένα «παράδοξο παχυσαρκίας», σύμφωνα με το οποίο, η μείωση του πάχους δε μειώνει σίγουρα τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ