Σπιντελέγκερ: Αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες - iefimerida.gr

Σπιντελέγκερ: Αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες

Σπιντελέγκερ: Αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανυπολόγιστες εκτιμά ότι θα είναι οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο αυστριακός αντικαγκελάριος, Μίχαελ Σπίντελέγκερ, ο οποίος, παράλληλα, δήλωσε ότι είναι κατά ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Μιλώντας στο πλαίσιο των παραδοσιακών «Θερινών συνεντεύξεων» της δημόσιας αυστριακής Τηλεόρασης με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ο κ. Σπίντελεγκερ ανέφερε ότι με τον γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θεωρούν πως θα πρέπει να αξιολογηθούν αυτά τα οποία θα παρουσιάσει με την έκθεσή της για την Ελλάδα η Τρόικα» ως προς την τήρηση των όρων που έχουν τεθεί σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες συγκαταλέγονται και οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και οι αλλαγές στη διοίκηση.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τους όρους της, τότε η χώρα θα εξακολουθήσει να χρηματοδοτείται κανονικά.

Εάν διαπιστωθεί ότι οι όροι δεν έχουν εκπληρωθεί πλήρως, η βοήθεια θα μπορούσε να συνεχιστεί μόνον εφόσον διαπιστωθεί πως γι' αυτό δεν ευθύνεται ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε ο ελληνικός λαός. Για παράδειγμα, αν προκύψει μια καθυστέρηση για την οποία μπορεί να αποδειχθεί αντικειμενικά ότι δεν ευθύνονται, τότε μπορεί να δοθεί μια παράταση.

Αδύνατη, όμως, κατά τη γνώμη του, θεωρεί ο κ. Σπιντελέγκερ τη χρηματοδότηση της χώρας στην περίπτωση όπου κάποιος, εσκεμμένα και παρόλο που έχει τα μέσα, δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του και εμπιστεύεται σε μια, ούτως ή άλλως, συνέχιση της βοήθειας και αυτό, όπως αναφέρει, είναι αδιανόητο να γίνει, ούτε τώρα με την Ελλάδα ούτε στο μέλλον γενικά.

Αυτός, μάλιστα, ήταν σύμφωνα με τον αυστριακό αντικαγκελάριο, ο λόγος για τον οποίο πρότεινε πρόσφατα να καθοριστούν αυτές οι προϋποθέσεις σε μια μελλοντική, νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη, ώστε εκείνος που δεν τηρεί τους όρους να έχει βαθμιαία συνέπειες που θα φτάνουν στο τέλος στην αποπομπή.

Ο κ. Σπιντελέγκερ, από την άλλη, όμως, δεν βλέπει να υπάρχουν πολλές πιθανότητες να δοθεί στην Ελλάδα ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, ωστόσο, βλέπει πως στη βάση του δεύτερου πακέτου πρέπει να υπάρξουν θετικά στοιχεία και ακούγεται πως θα υπάρξουν - σημειώνει- μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, ενώ ακούγεται ακόμη, πως μερικά, αποφασιστικά, κριτήρια, έχουν ήδη εκπληρωθεί.

Ο κ. Σπίντελεγκερ ανέφερε επιπλέον, πως στις χώρες στις οποίες ισχύουν προγράμματα προσαρμογής, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, διαγράφεται σταδιακά μια στροφή στην κατεύθυνση της αύξησης της ανταγωνιστικότητας, αύξησης των εξαγωγών και μείωσης του ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, και αυτές, όπως τόνισε, είναι καλές ειδήσεις καθώς δείχνουν πως με τη λήψη σωστών μέτρων εξασφαλίζεται η επιτυχία.

Συμπερασματικά, ο κ. Σπιντελέγκερ επισήμανε πως θα πρέπει να τηρούνται τα συμφωνηθέντα, σημειώνοντας ότι κάθε χώρα θα πρέπει να τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά της και αυτή είναι η βασική προϋπόθεση ότι μπορεί να λειτουργήσει η Ευρωζώνη, για την οποία ο ίδιος δηλώνει πεπεισμένος πως δεν θα διαλυθεί και πως και έπειτα από ένα χρόνο θα βρίσκονται σε αυτή και οι 17 χώρες-μέλη της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ