«Φιέστα» του Πούτιν για τα 200 χρόνια από την μάχη του Μποροντίνο [εικόνες] - iefimerida.gr

«Φιέστα» του Πούτιν για τα 200 χρόνια από την μάχη του Μποροντίνο [εικόνες]

Φιέστα του Πούτιν για τα 200 χρόνια από την μάχη του Μποροντίνο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μια άνευ προηγουμένου φιέστα εορτάσθηκε στη Ρωσία η μάχη του Μποροντίνο και τη νίκη των τσαρικών δυνάμεων έναντι των στρατευμάτων του Ναπολέοντα, το 1812.

Στο επίκεντρο των εορτασμών βρέθηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος εκμεταλλεύθηκε πολιτικά το γεγονός προκειμένου να κάνει επίδειξη της ρωσικής δύναμης. Για αυτό και δαπάνησε το ποσό των 880.000 ευρώ για να γίνει πιστή αναπαράσταση της μάχης-κλειδί που έκρινε τον ρωσογαλλικό πόλεμο τον Σεπτέμβριο του 1812.

Η αναπαράσταση τελέστηκε την περασμένη Κυριακή στο μνημείο που βρίσκεται στο σημείο της μάχης, 120 χλμ. δυτικά της Μόσχας. Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι και ξένοι επισκέπτες συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν τους 3.000 εθελοντές που έλαβαν μέρος στην τελετή, ενώ, για να δημιουργηθεί η αίσθηση μιας σκηνής μάχης, χρησιμοποιήθηκαν εννέα αεροπλάνα που έριχναν καπνούς.

Ανάμεσα στους θεατές όμως, υπήρχε και ένας εκλεκτός καλεσμένος, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν. Ο Πούτιν φυσικά δεν τον άφησε... ανεκμετάλλευτο δήλώνοντας πως «τον πιο πολύ καιρό ήμασταν σύμμαχοι και όχι εχθροί. Η Γαλλία ήταν πάντα στρατηγικός μας σύμμαχος».

Η μάχη του Μποροντίνο- η πιο αιματηρή της γαλλικής εισβολής- κόστισε τη ζωή σε 70.000 στρατιώτες και ήταν αποφασιστικής σημασίας παρόλο που η έκβαση της δεν ήταν ξεκάθαρη. Τα ρωσικά στρατεύματα εγκατέλειψαν τη Μόσχα στα χέρια των Γάλλων- μία επί της ουσίας τακτική νίκη της Γαλλίας- προστατεύοντας όμως έτσι τα στρατιωτικά τους αποθέματα σε άνδρες, όπλα και πυρομαχικά.

Υποβάλλοντας τους γάλλους εισβολείς σε πόλεμο φθοράς, οι Ρώσοι κατάφεραν να τους αναγκάσουν σε αναδίπλωση, ωσότου τελικώς αποσυρθούν εκτός ρωσικών συνόρων. Πρόκειται για μία επική μάχη, πηγή εθνικής υπερηφάνειας για τους Ρώσους, μνεία στην οποία γίνεται και στο κορυφαίο μυθιστόρημα του Λέοντος Τολστόι «Πόλεμος και Ειρήνη» και για την οποία ο Τσαϊκόφσκι συνέθεσε την «Οβερτούρα 1812».

Αυτή την ατμόσφαιρα εθνικής υπερηφάνειας αξιοποίησε και ο πρόεδρος Πούτιν για να εκφωνήσει τον επετειακό του λόγο-ύμνο στις αρετές των Ρώσων, και να τους καλέσει «να συνασπιστούν, απαλλαγμένοι από τις όποιες εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ