Οι υψηλές ζημιές πιέζουν τις κυπριακές τράπεζες να μειώσουν της έκθεσης τους στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Οι υψηλές ζημιές πιέζουν τις κυπριακές τράπεζες να μειώσουν της έκθεσης τους στην Ελλάδα

Οι υψηλές ζημιές πιέζουν τις κυπριακές τράπεζες να μειώσουν της έκθεσης τους στη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να τονώσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια προχωρούν οι δυο κορυφαίες κυπριακές τράπεζες, Κύπρου και Cyprus Popular, επαναπροσδιορίζοντας τη στρατηγική τους για την παρουσίας στην Ελλάδα και την εδώ έκθεσή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες συμφωνούν και με τις εκτιμήσεις του τμήματος αναλύσεων της Εθνικής Χρηματιστηριακής, οι διοικήσεις πιεζόμενες και από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, μεθοδεύουν ακόμη και το μηδενισμό της έκθεσής του στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε διάθεση για την μεταβίβαση των ελληνικών στοιχείων του ενεργητικού τους.

Η ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των δύο τραπεζών επιφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις για τους μετόχους τους και για τους κύπριους φορολογούμενους, φέρνοντας στην επιφάνεια τις μεγαλύτερες επισφάλειες στην ιστορία τους. Μέσα σε τρεις μόλις μήνες, οι επισφάλειες των δύο τραπεζών αναρριχήθηκαν από 219 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο σε 1.234 εκατ. ευρώ το δεύτερο, δημιουργώντας επιπλέον κεφαλαιακό κενό και σημαντικές ζημιές στις δύο τράπεζες.

Η Cyprus Popular Bank ανακοίνωσε ζημιές 1,3 δισ. ευρώ που περιλαμβάνουν 580 εκατ. ευρώ από απομείωση υπεραξίας. Οι ζημιές προήλθαν κυρίως από την αύξηση των επισφαλειών στα 766 εκατ. ευρω έναντι 119 εκατ. ευρώ που ήταν το πρώτο εξάμηνο. Η συντριπτική πλειοψηφία των προβλέψεων προήλθε από τις εργασίες του ομίλου στην Ελλάδα. Η εξήγηση που έδωσε η Τράπεζα για την ανατροπή των δεδομένων του δευτέρου τριμήνου είναι για «να υπάρχει σταθερή συνέχεια στην εξυγίανση του ισολογισμού υπό το πρίσμα των εξελίξεων της πρώτης εξαμηνίας του 2012».

Αρνητική έκπληξη επιφύλασσε για τους μετόχους της και η Τράπεζα Κύπρου. Την τελευταία διετία οι επισφάλειες της Τράπεζας ήταν γύρω στα 100 εκατ. ευρώ ανά τρίμηνο. Η προ προβλέψεων κερδοφορία τους Συγκροτήματος έφθανε τα 800 εκατ. ευρώ αφήνοντας στην Τράπεζα σημαντική κερδοφορία (πλην των ομολόγων το 2011). Το δεύτερο τρίμηνο του 2012 ανέτρεψε τα δεδομένα, αφού οι προβλέψεις εκτοξεύτηκαν στα 568 εκατ. ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο του 2012, ξεπερνώντας το σύνολο των προβλέψεων του 2011.

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, οι προβλέψεις της Τράπεζας ξεπέρασαν την προ προβλέψεων κερδοφορία με αποτέλεσμα η κερδοφόρος πορεία των τελευταίων ετών να μετατραπεί σε ζημιές. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου φέρεται πάντως να πίεζε από την αρχή του χρόνου την Τράπεζα για πρόσθετες προβλέψεις 160 εκατ. ευρω, τις οποίες η διοίκηση του οργανισμού επέλεξε να αφήσει για αργότερα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ