Για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ετοιμάζονται Merrill Lynch, Visa, JP Morgan - iefimerida.gr

Για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ετοιμάζονται Merrill Lynch, Visa, JP Morgan

NYT: Merrill Lynch
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ προετοιμάζονται οι αμερικανικές εταιρείες σύμφωνα με προκλητικό δημοσίευμα των New York Times, αναφέροντας μάλιστα τις κινήσεις κορυφαίων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και βιομηχανικών κολοσσών των ΗΠΑ. Το δημοσίευμα περιγράφει σκηνές ακραίων σεναρίων όπως αυτή σύμφωνα με την οποία η Merrill Lynch γεμίζει φορτηγά με μετρητά προκειμένου να τα στείλει εκτός ελληνικών συνόρων ώστε να μπορούν οι πελάτες της να πληρώνουν προμηθευτές και εργαζόμενους στην Ελλάδα.

Οι New York Times αναφέρουν επίσης και τη Ford η οποία φέρεται να έχει προχωρήσει σε μετατροπές του λογισμικού της ώστε να μπορεί άμεσα να χειριστεί ένα εθνικό νόμισμα, ενω σημειώνει ως η JPMorgan Chase έχει ήδη δημιουργήσει νέους λογαριασμούς μια μικρή ομάδα μεγάλων πελατών της ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο ενδεχόμενο μιας «νέας δραχμής» ή οποιουδήποτε άλλου εθνικού νομίσματος.

Σε γενικές γραμμές, το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι αμερικανικές τράπεζες, για λογαριασμό πελατών τους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα – τους οποίους δεν κατονομάζει – προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο επιστροφής στην δραχμή. «Είναι ασφαλές να πούμε ότι οι περισσότερες εταιρείες προετοιμάζονται» λέει χαρακτηριστικά ο Πολ Ντένις, διευθυντής του τμήματος λογισμικού προγραμματισμού της συμβουλευτικής εταιρείας Corporate Executive Board.

Επίσης, NYT επικαλούνται η PricewaterhouseCoopers, εκτιμά ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η έξοδος να γίνει ένα βράδυ Παρασκευής, όταν οι αγορές θα είναι κλειστές ή εν μέσω αργίας. Σε έρευνά της, καταλήγει ότι το 80% των πελατών της αναμένουν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ το ένα πέμπτο θεωρεί ότι μπορεί και άλλες χώρες να ακολουθήσουν εκτός ευρώ. «Πριν από 15 μήνες, όταν αρχίσαμε να εξετάζουμε αυτό το θέμα, όλοι θεωρούσαν ότι είναι αδιανόητο» δήλωσε ο Χάινερ Λίστεν της Boston Consulting Group και συμπλήρωσε: "Τώρα δεν είναι ούτε αδύνατο , ούτε αδιανόητο».

«Είχαμε συζητήσεις με δεκάδες επιχειρήσεις και κάνουμε ανάλογη εργασία για πολλές από αυτές» δήλωσε ο Πίτερ Φρανκ, της Pricewaterhouse και συμπλήρωσε: «Σχεδόν όλες προέκυψαν τις τελευταίες 90 ημέρες»

Το άρθρο ακόμη αναφέρει πως σε ενημέρωση προς του πελάτες της, η Visa δηλώνει ότι θα είναι επίσης σε θέση να κάνει «μια ταχεία μετάβαση σε ένα νέο νόμισμα, με την ελάχιστη δυνατή διατάραξη των εμπορικών σχέσεων καταναλωτών και εμπόρων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ