Καταρρέει ο μύθος του «καλού μαθητή» για την Πορτογαλία - iefimerida.gr

Καταρρέει ο μύθος του «καλού μαθητή» για την Πορτογαλία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Πορτογαλία, ο «καλός μαθητής» της Ευρώπης που πήρε όλα τα απαιτούμενα μέτρα λιτότητας, βρίσκεται σήμερα σε αδιέξοδο. Το έλλειμμα μεγαλώνει, η κρίση γιγαντώνεται. Το ερώτημα προβάλλει πλέον αμείλικτο αν η συνταγή της Τρόικα που εφαρμόζεται στη Νότια Ευρώπη είναι ένα αποδεδειγμένο λάθος.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο επανέλαβε χθες την πρόθεσή του να συνεχίσει να εφαρμόζει «με αποφασιστικότητα και τόλμη» το πρόγραμμα σωτηρίας της χώρας του. Το πρόγραμμα όμως δεν μπορεί να φτάσει τους στόχους που έχουν τεθεί από τους δανειστές, παρά τα δρακόντεια μέτρα λιτότητας.

Η Πορτογαλία βρίσκεται στο δικό της Μνημόνιο από τον Μάιο του 2011 και έχει δεσμευθεί απέναντι στους δανειστές της να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Μάλιστα, η άγρια λιτότητα που επέβαλε ο Κοέλιο εισέπραξε τα εύσημα όλων των ευρωπαίων ηγετών που έκαναν πάντα αναφορές στην Πορτογαλία ως τον «καλό μαθητή» της Ευρώπης.

Αυτή η πολιτική, που εφαρμόζεται ευλαβικά από τον πρωθυπουργό Κοέλιο, έχει βυθίσει τη χώρα στην ύφεση ενώ η ανεργία σημειώνει ρεκόρ και παρά την αύξηση των φόρων τα φορολογικά έσοδα μειώνονται συνεχώς.

Ετσι, εκτός στόχου βγαίνουν τα νούμερα για τη κυβέρνηση της Πορτογαλίας όπως ενημέρωσε το κλιμάκιο της τρόικας. Το έλλειμμα του Προϋπολογισμού θα ξεπεράσει τον στόχο του 4,5% του ΑΕΠ που θέτει το πρόγραμμα στήριξης καθώς προβλέπεται ότι θα αγγίξει το 5,3%.

Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει η εφημερίδα Dario Economico και το δημοσίευμα αναφέρει πως οι πιστωτές της Πορτογαλίας αν και εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιδείξουν κάποια χαλαρότητα, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέο πακέτο μέτρων λιτότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τη γενική διεύθυνση προϋπολογισμού, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο τα φορολογικά έσοδα υποχώρησαν κατά 3,5% σε ετήσια βάση, την ώρα που η κυβέρνηση προέβλεπε μία ετήσια αύξηση κατά 2,6%. Η κυβέρνηση θα χρειασθεί να εφαρμόσει συμπληρωματικά μέτρα λιτότητας, ή να εξασφαλίσει από τους διεθνείς δανειστές της μία χαλάρωση των φετινών της στόχων για τον προϋπολογισμό.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του πορτογαλικού υπουργείου Οικονομικών δεν θέλησε να σχολιάσει τη είδηση, μολονότι επιβεβαίωσε το περιεχόμενό της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ