ΗΠΑ: Κατευνάζουν τις επιθετικές διαθέσεις του Ισραήλ απέναντι στο Ιράν - iefimerida.gr

ΗΠΑ: Κατευνάζουν τις επιθετικές διαθέσεις του Ισραήλ απέναντι στο Ιράν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με το Ισραήλ να συζητά ανοικτά πλέον το ενδεχόμενο να πλήξει τους επόμενους μήνες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, η κυβέρνηση Ομπάμα προχωρά σε ενέργειες κατευνασμού της «επιθετικής» διάθεσης των Ισραηλινών, αναγκάζοντας τους Ιρανούς να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη σοβαρότητα τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες μοιάζουν να οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι ΗΠΑ έχουν ήδη σχεδιάσει τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων και την εγκατάσταση νέων αντιπυραυλικών συστημάτων στον Περσικό Κόλπο, ενώ αναμένεται να σκληρύνει η στάση τους απέναντι στο Ιράν σε σχέση με το πετρελαϊκό ζήτημα. Επιπλέον, αναμένονται νέες δηλώσεις από τον Πρόεδρο Ομπάμα σχετικά με το τι θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης από την πλευρά των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στον Σεπτέμβρη, οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν, μαζί με άλλες 25 χώρες, τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση που έχει λάβει ποτέ χώρα στον Περσικό Κόλπο ως ένδειξη ενότητας, αλλά και ως αμυντική τακτική πρόληψης κατά των ενδεχόμενων αποπειρών του Ιράν να μπλοκάρει τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω του Στενού του Χορμούζ.

Η κυβέρνηση Ομπάμα επισπεύδει επίσης τις διαδικασίες ολοκλήρωσης, μέσα στους επόμενους μήνες, και εγκατάστασης ενός νέου συστήματος ραντάρ στο Κατάρ, το οποίο θα διαμορφώνει μαζί με με τα ήδη υπάρχοντα στο Ισραήλ και την Τουρκία ένα ευρύ τόξο αντιπυραυλικής κάλυψης. Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν οι ΗΠΑ κατ' αυτό τον τρόπο είναι ότι ακόμη κι αν το Ιράν προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικών κεφαλών με τις οποίες θα εξόπλιζε τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό πυραύλων που διαθέτει, οι τελευταίοι θα εντοπίζονταν αμέσως από τα αντιπυραυλικά συστήματα.

Το ερώτημα του κατά πόσο άμεσες και απροκάλυπτες πρέπει να είναι οι προειδοποιήσεις του Προέδρου Ομπάμα προς το Ιράν εξακολουθεί να αποτελεί ένα σημαντικό εσωτερικό ζήτημα, άμεσα συνυφασμένο με την πολιτική γραμμή που θα ακολουθηθεί εν όψει των εκλογών.

Ορισμένοι σύμβουλοι του Προέδρου ισχυρίζονται ότι το Ισραήλ χρειάζεται περισσότερες δημόσιες διαβεβαιώσεις σχετικά με την προθυμία των ΗΠΑ να αναλάβουν στρατιωτική δράση, προτού το Ιράν αποκτήσει ένα τέτοιο όπλο, τη στιγμή που κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως το Ισραήλ προσπαθεί έτσι να στριμώξει τον Πρόεδρο Ομπάμα και να τον αναγκάσει να δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε στρατιωτική δράση – κάτι που οι ίδιοι είναι της άποψης ότι δεν χρειάζεται να πράξει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου προέβη σε δημόσια κριτική προς το πρόσωπο του Προέδρου Ομπάμα, αναφερόμενος στην ασάφεια των θέσεών του για το μέχρι που μπορεί να φτάσει το Ιράν. Μεταξύ άλλων τόνισε πως η διεθνής κοινότητα δεν έχει ακόμη θέσει στο Ιράν ένα σαφές όριο, ενώ έκανε λόγο και για γενική έλλειψη βούλησης να τερματιστεί το πυρηνικό πρόγραμμά του:

«Αν το Ιράν δεν αντιληφθεί ότι ένα τέτοιο όριο και μία τέτοια βούληση υπάρχουν, δεν θα σταματήσει να προχωρά στην ανάπτυξη του πυρηνικού του προγράμματος – και δεν επιτρέπεται το Ιράν να διαθέτει πυρηνικά όπλα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ