Διαβουλεύσεις για τις περικοπές με τη πλάτη στο τοίχο - iefimerida.gr

Διαβουλεύσεις για τις περικοπές με τη πλάτη στο τοίχο

SAMARAS
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Αντίστροφα άρχισε να μετρά ο χρόνος για τη κυβέρνηση, που διαπιστώνει μέρα με τη μέρα ότι η λήψη των μέτρων για τη μείωση των δαπανών κατά 11,5 δισ ευρώ, είναι πιο δύσκολη υπόθεση απ΄ όσο φαντάζονταν πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Επί της ουσίας, η αντίστροφή μέτρηση για τις τελικές αποφάσεις ξεκινά από το ταξίδι- αστραπή στις 4 του μήνα του Γιάννη Στουρνάρα στο Βερολίνο, όπου είναι προφανές ότι δεν συζητηθεί το πόσο θα... μειωθούν οι συντάξεις αλλά ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός σχεδιασμός εν όψει της έκθεσης βιωσιμότητας του Χρέους.

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο για μια ακόμα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, πριν από την άφιξη των επικεφαλής της Τρόικας στις 7 Σεπτεμβρίου, αν και έτσι όπως διατυπώνονται επισήμως και ανεπισήμως οι θέσεις των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία των τριών για τη δοσολογία των μέτρων.

Την ίδια ημέρα, στις 7 του μήνα, ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο διεθνών επαφών, με δεδομένο ότι στις 11 του μήνα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ενώ αναζητείται ημερομηνία συνάντησης και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ειδικά, πάντως, για το πακέτο των περικοπών, στις 9 του μήνα θα γίνει η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τη Τρόικα οπότε και θα πρέπει να έχουν "κλείσει" όλες οι εκκρεμότητες, ενώ πιθανότατα οι επικεφαλής της Τρόικας θα συναντηθούν και με τον Αντώνη Σαμαρά.

Το μεγαλύτερο "αγκάθι" για τη συμφωνία του οικονομικού επιτελείου με τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους εξακολουθεί να είναι η κατάργηση των Δώρων στους συνταξιούχους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι περικοπές στις συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ.

Αντί αυτού, σύμφωνα με τα κόμματα, θα μπορούσαν να συζητηθούν περικοπές στις συντάξεις πάνω από τα 800 ευρώ, ωστόσο σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο για να εξασφαλιστεί το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, οι περικοπές θα πρέπει να ξεκινήσουν από τα 486 ευρώ, δηλαδή από τη κατώτερη σύνταξη και μάλιστα από το πρώτο ευρώ!

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την απάντηση της Τρόικας στις σχεδιαζόμενες περικοπές που η Τρόικα υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει εύκολα, όπως στη φαρμακευτική δαπάνη Ταμείων- νοσοκομείων με προσδοκία 911 εκατ. ευρώ και στις αμυντικές δαπάνες απ' όπου υπολογίζονται 517 εκατ. ευρώ.

Προβληματισμός υπάρχει ακόμα για τις περικοπές που δεν αφορούν στις μισθολογικές δαπάνες της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και για το σχέδιο μείωσης των απασχολούμενων στο Δημόσιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ