ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαφωνούν με τις περικοπές σε συντάξεις-επιδόματα - iefimerida.gr

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαφωνούν με τις περικοπές σε συντάξεις-επιδόματα

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαφωνούν με τις περικοπές σε συντάξεις-επιδόματα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Εξαιρετικά αμφίβολο φαντάζει το ενδεχόμενο να βρουν σημείο επαφής τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, με το υπουργείο Οικονομικών για το πακέτο των περικοπών, αφού οι διαφορές για το πακέτο των συντάξεων και των προνοιακών επιδομάτων μοιάζουν αγεφύρωτες.

Η βασική διαφοροποίηση αφορά στη κατάργηση των Δώρων σε όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις που προβλέπει το βασικό σενάριο του οικονομικού επιτελείου, από την οποία προσδοκά 2,240 δισ. ευρώ. Το σενάριο αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, επιτρέπει να γίνουν μειώσεις 2 έως 10% από τα 1.000 ευρώ και πάνω στο άθροισμα κύριων- επικουρικών συντάξεων, με προσδοκώμενο δημοσιονομικό όφελος 640 εκατ. ευρώ.

Το εναλλακτικό σενάριο, που φαίνεται να συζητούν οι κυβερνητικοί εταίροι, προβλέπει τη διατήρηση των Δώρων στις συντάξεις, αλλά προϋποθέτει τη μείωση έως 25% στις συντάξεις, από τα επίπεδα των 700 ή των 800 ευρώ.

Το ακραίο εναλλακτικό σενάριο που έχει στη πρώτη γραμμή της εφεδρείας το υπουργείο Οικονομικών αλλά δεν συζητούν τα κόμματα, προβλέπει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 1 ή 2 χρόνια. Κόκκινη γραμμή σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζεται τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο κι από τη Δημοκρατική Αριστερά, η μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ.

Δημοκρατική Αριστερά και ΠΑΣΟΚ διαφωνούν επίσης στη κατάργηση των Δώρων των δημοσίων υπαλλήλων, από την οποία το οικονομικό επιτελείο προσδοκά 339 εκατ. ευρώ, στην αναπροσαρμογή των αναπηρικών επιδομάτων απ' όπου θα εξοικονομηθούν 272 εκατ. ευρώ, στη κατάργηση εποχιακών- ειδικών επιδομάτων ανεργίας με προσδοκώμενο δημοσιονομικό όφελος 80 εκατ. ευρώ, στην εφαρμογή ηλικιακών κριτηρίων στο ΕΚΑΣ, απ΄ όπου υπολογίζεται ότι μπορούν να εξοικονομηθούν 114 εκατ. ευρώ.

Ειδικά όσον αφορά στο ΕΚΑΣ, στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι εάν τελικά υιοθετηθούν και ηλικιακά κριτήρια, δεν θα πρέπει να αφορούν στους ήδη συνταξιούχους αλλά σε όσους βγαίνουν εφεξής, ενώ αναφορικά με τα αναπηρικά επιδόματα αντιπροτείνουν μια μικρή επιβάρυνση 0,3% στις υπόλοιπες συντάξεις.

Ούτως ή άλλως, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, χαρακτηρίζει δύσκολες τις επιδιωκόμενες παρεμβάσεις, γνωρίζοντας ότι όλο το πακέτο τελεί υπό την έγκριση της Τρόικα, η οποία δεν έχει ακόμα αποφανθεί ούτε για το σχέδιο διαθεσιμότητας, που μπορεί να έχει την έγκριση των κυβερνητικών εταίρων αλλά το αποτέλεσμα της- τόσο δημοσιονομικά όσο και ως προς τη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο- θα τεθεί στο μικροσκόπιο των ελεγκτών του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ.

Κι αν για το σχέδιο διαθεσιμότητας εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι δεν υπάρξουν σοβαρές ενστάσεις από τη Τρόικα, δεν λείπει ο προβληματισμός για τις προβλεπόμενες περικοπές στις φαρμακευτικές και στις αμυντικές δαπάνες, καθώς όπως έχουν τονίσει κατ' επανάληψη οι ελεγκτές, πρόκειται για δαπάνες που δύσκολα μπορούν να παρακολουθήσουν. Από την Άμυνα οι προσδοκώμενες περικοπές ανέρχονται στα 517 εκατ. ευρώ, ενώ από τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης Ταμείων- νοσοκομείων, εκτιμάται ότι μπορούν να εξοικονομηθούν άλλα 911 εκατ. ευρώ.

Φωτογραφία: Εurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ