Α.Τσίπρας: "Το χρέος το δημιούργησε η ντόπια και ξένη οικονομική ολιγαρχία" - iefimerida.gr

Α.Τσίπρας: "Το χρέος το δημιούργησε η ντόπια και ξένη οικονομική ολιγαρχία"

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η κρίση δεν είναι ίδια για το λαό και για το κεφάλαιο», είναι η κεντρική πολιτική διαπίστωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την ανέλυσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας, παρουσιάζοντας τη «μαύρη βίβλο» της κυβερνητικής πολιτικής στον έναν χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου.

Παρουσιάζοντας με επιστημονική τεκμηρίωση στοιχεία που συγκέντρωσε, επεξεργάστηκε και συνέταξε η επιστημονική ομάδα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι την κρίση και το χρέος το δημιούργησε η ντόπια και ξένη οικονομική ολιγαρχία, και κατά συνέπεια, αυτή πρέπει να πληρώσει και το λογαριασμό και όχι οι εργαζόμενοι.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι υπάρχει άλλος δρόμος που απαιτεί ριζική αλλαγή πολιτικής, σχέδιο διάσωσης της κοινωνίας, παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και ταυτόχρονα ισχυρή διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που όπως είπε, μόνο ένας νέος συνασπισμός εξουσίας που θα συσπειρώνει δυνάμεις από τα αριστερά της αριστεράς ως τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ και θα φέρνει στο προσκήνιο το λαϊκό παράγοντα, μπορεί να δρομολογήσει θετικές εξελίξεις.

Αναπτύσσοντας την θέση του για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στη χώρα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι καταβλήθηκε συστηματική προσπάθεια να μας πείσουν ότι στα υψηλά δημόσια ελλείμματα φτάσαμε εξαιτίας των πολλών και υψηλών μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, εξ αιτίας δηλαδή του διογκωμένου δημόσιου τομέα και των υψηλών μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, εξαιτίας των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων. Πρόκειται περί ενός μεγάλου μύθου, είπε ο κ. Τσίπρας και παρουσίασε συγκριτικούς πίνακες για το κόστος στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ , συμπεραίνοντας ότι οι δημόσιες δαπάνες είναι χαμηλότερες από το μέσο όρο της ΕΕ ή της Ευρωζώνης, σχεδόν σε όλη την περίοδο από το 1995 έως το 2008στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις αμυντικές δαπάνες, έκανε λόγο για «λεηλασία του δημόσιου χρήματος από κάθε λογής 'εργολάβους', 'προμηθευτές' και μεσάζοντες, με την τεράστια σπατάλη, που έγινε με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες , για εκτεταμένη φορολογική ασυλία του κεφαλαίου και του μεγάλου πλούτου που οδήγησαν σε σημαντικότατη υστέρησε τα δημόσια έσοδα».

Με βάση τα στοιχεία της «Μαύρης Βίβλου», εκτίμησε ότι «τεκμηριώνεται το γεγονός ότι το Μνημόνιο οδηγεί στη βίαιη αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου υπέρ των ισχυρών μερίδων του κεφαλαίου και σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικά στρωμάτων. Όχι ότι είναι μονάχα αναποτελεσματικό, αλλά ότι είναι και κοινωνικά άδικο».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμη, ότι στόχος των εγχώριων δυνάμεων της διαπλοκής και των πιστωτών που θα επωφεληθούν, είναι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.Και επειδή, πρόσθεσε,τώρα που το Μνημόνιο καταρρέει, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και επιμένουν ακόμη πιο έντονα ζητώντας την καταστρατήγηση του Συντάγματος, την υπέρβαση των δημοκρατικών θεσμών,εξυφαίνουν σενάρια που θέλουν την κοινωνία σε νάρθηκα και εξυφαίνουν σενάρια αντιλαϊκής συναίνεσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ