Αναγνώριση της Παλαιστίνης ως τον Σεπτέμβριο ζητά ο Αμπάς - iefimerida.gr

Αναγνώριση της Παλαιστίνης ως τον Σεπτέμβριο ζητά ο Αμπάς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς καλεί τη διεθνή κοινότητα, με άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στους "Νιού Γιόρκ Τάιμς", να αναγνωρίσουν, το Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ, ένα Παλαιστινιακό κράτος και να υποστηρίξουν την ένταξή του στον παγκόσμιο οργανισμό.

Στο άρθρο του ο Αμπάς υπογραμμίζει ότι η πολιτική πίεση από τις ΗΠΑ απέτυχε να σταματήσει το εποικιστικό πρόγραμμα του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και οι Παλαιστίνιοι "δεν μπορούν να περιμένουν επ' αόριστον" για να αποκτήσουν το δικό τους κράτος.

"Το αίτημά μας για αναγνώριση δεν πρέπει να θεωρηθεί ελιγμός εντυπωσιασμού· έχουν χαθεί πάρα πολλοί από τους άνδρες και από τις γυναίκες μας για να επιδιδόμαστε εμείς σ' ένα τέτοιο πολιτικό θέατρο", γράφει στο άρθρο του, το οποίο δημοσιεύεται τρεις ημέρες πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποδεχθεί στο Λευκό Οίκο τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

"Καλούμε όλες τις φιλικές, φιλειρηνικές χώρες να ενωθούν μαζί μας για την πραγματοποίηση των εθνικών προσδοκιών μας αναγνωρίζοντας το κράτος της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 και υποστηρίζοντας την ένταξή του στα Ηνωμένα Έθνη", υπογραμμίζει ο Αμπάς αναφερόμενος σε σύνορα τα οποία περιλαμβάνουν τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Η επίσκεψη του Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον, κατά την οποία θα μιλήσει επίσης σε κοινή συνεδρίαση του αμερικανικού Κογκρέσου στις 24 Μαΐου, θεωρείται ευρέως ως μέρος μιας ισραηλινής διπλωματικής προσπάθειας για να πεισθούν μείζονες διεθνείς παράγοντες να αντιταχθουν στην επιδίωξη των Παλαιστινίων.

Οι ΗΠΑ έχουν αντιμετωπίσει ψυχρά την ιδέα της αναγνώρισης από τον ΟΗΕ και έχουν καλέσει τους Παλαιστίνιους και το Ισραήλ να μην προβούν σε μονομερή βήματα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο μια τελική ειρηνική διευθέτηση.

"Η ένταξη της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη θα ανοίξει το δρόμο για τη διεθνοποίηση της σύγκρουσης ως νομικού ζητήματος, όχι μόνον ως πολιτικού", υπογραμμίζει στο άρθρο του ο Αμπάς.

Η αναγνώριση το Σεπτέμβριο, όταν συνεδριάσει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, θα δώσει στην Παλαιστίνη τη δυνατότητα να διαπραγματευθεί "από τη θέση ενός μέλους των Ηνωμένων Εθνών, το έδαφος του οποίου βρίσκεται υπό τη στρατιωτική κατοχή άλλου. . . και όχι ως ένας ηττημένος λαός έτοιμος να αποδεχθεί οποιουσδήποτε όρους μας βάλουν μπροστά μας", δηλώνει.

Ο Αμπάς υπερασπίστηκε τη συμφωνία του για ενότητα με την ισλαμιστική Χαμάς, για την οποία το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι αποτελεί πλήγμα για την ειρήνη.

"Οι διαπραγματεύσεις παραμένουν η πρώτη επιλογή μας, όμως λόγω της αποτυχίας τους είμαστε τώρα υποχρεωμένοι να στραφούμε στη διεθνή κοινότητα για να μας βοηθήσει να συντηρήσουμε την ευκαιρία για ένα ειρηνικό και δίκαιο τέλος στη σύγκρουση. Η παλαιστινιακή εθνική ενότητα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή", γράφει ο παλαιστίνιος πρόεδρος.

"Αντίθετα απ' αυτά που ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τα οποία αναμένεται να επαναλάβει αυτή την εβδομάδα κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, η επιλογή δεν είναι ανάμεσα στην παλαιστινιακή ενότητα και την ειρήνη· είναι ανάμεσα σε μια λύση δύο κρατών και τον εποικισμό", υπογραμμίζει στο άρθρο του ο Αμπάς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ