Γιατί δεν ακολούθησε η κυβέρνηση τη συνταγή της ΑΤΕ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο - iefimerida.gr

Γιατί δεν ακολούθησε η κυβέρνηση τη συνταγή της ΑΤΕ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Γιατί δεν ακολούθησε η κυβέρνηση τη συνταγή της ΑΤΕ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήρ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν όταν ξέσπασε η φημολογία περί «λουκέτου» στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, γιατί το υπουργείο Οικονομικών δεν ακολουθεί την ίδια συνταγή με την Αγροτική, γιατί δεν σπάει δηλαδή το ΤΤ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, έτσι ώστε όλα να πάνε κατ' ευχήν και να μην έχουμε τις αναταράξεις που είδαμε (και) στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν από διάφορους. φιλοσοφούντες και. συνομωσιολογούντες άγγιξαν κάποια στιγμή τα όρια της παράνοιας, καθώς ανακατεύτηκαν σε μια.. σούπα οι ξένοι που θέλουν να σαρώσουν το. εγχώριο τραπεζικό σύστημα καθώς και κάποιοι κακοί Έλληνες τραπεζίτες που άσκησαν υπόγειες και υπέργειες πιέσεις έτσι ώστε να πάρουν για ένα ξεροκόμματο το ΤΤ, με αποτέλεσμα να λείπουν μόνο τα Νέφιλιμ για να ολοκληρωθεί το έργο.

Ρωτώντας κάποιους πιο ψύχραιμους παρατηρητές κατάληγες, όμως, σε μια πιο λογική εξήγηση. Με δεδομένο ότι ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε το ΤΤ μη βιώσιμη τράπεζα (όπως χαρακτηρίστηκε και η ΑΤΕ), οι επιλογές ήταν πολύ συγκεκριμένες: είτε η τράπεζα θα «έσπαγε» στα δύο είτε θα βρισκόταν αγοραστής, ο οποίος όμως θα έπρεπε να καλύψει την αναγκαία ανακεφαλαιοποίηση του ΤΤ, που υπολογίστηκε στα περίπου 3,5 δις ευρώ, κάτι που μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας με δεδομένες τις συνθήκες στο εγχώριο- και όχι μόνο- τραπεζικό σύστημα.

Άρα καταλήγουμε πάλι στο αρχικό ερώτημα. Γιατί δεν εφαρμόστηκε το μοντέλο της ΑΤΕ; Γιατί πολύ απλά θα χρειαζόταν η παρέμβαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο δήλωσε, όμως, ότι δεν έχει ούτε μισό ευρώ στον λογαριασμό του. Και γιατί δεν έχει ούτε μισό ευρώ; Επειδή πολύ απλά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει επί της ουσίας δεσμεύσει στον ενδιάμεσο λογαριασμό, που προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα περίπου 3 δις ευρώ. Και γιατί το ΓΛΚ έχει δεσμεύσει τα 3 δις ευρώ; Γιατί πολύ απλά τα έχει ως τελευταίο καταφύγιο όταν θα «στεγνώσουν» τα ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους.

Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι όσο καθυστερεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δις ευρώ, τόσο θα περιπλέκεται και η υπόθεση του ΤΤ. Όπως βέβαια παρατηρούν οι ίδιοι αναλυτές, εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, το λιγότερο που θα απασχολεί τη κυβέρνηση θα είναι το ΤΤ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ