Οι μαύρες αρκούδες μπορούν να... μετράνε! - iefimerida.gr

Οι μαύρες αρκούδες μπορούν να... μετράνε!

Οι μαύρες αρκούδες μπορούν να... μετράνε!
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρόσφατη έρευνα ανατρέπει την εικόνα της αρκούδας ως τεράστιος, αδέξιος κυνηγός του δάσους, αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μαύρη αρκούδα είναι το ίδιο έξυπνη με ορισμένα πρωτεύοντα θηλαστικά και μπορεί ακόμη και να μετράει!

Οι ερευνητές έκαναν δοκιμές με μαύρες αρκούδες που ζούσαν σε συνθήκες αιχμαλωσίας και διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να φέρουν εις πέρας δραστηριότητες που βασίζονταν στη μέτρηση, όπως το να βρίσκουν πόσες τελείες έχει μία εικόνα.

Παρόλο που είναι γνωστό ότι οι αρκούδες έχουν το μεγαλύτερο εγκέφαλο απ' όλα τα σαρκοφάγα (αλλά και πάλι μικρότερο απο των πρωτευόντων), ελάχιστα πράγματα ξέραμε μέχρι σήμερα για τις γνωστικές τους ικανότητες.

Στα πλαίσια του πειράματος, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τρεις αρκούδες που ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίαςστον ζωολογικό κήπο Mobile της Αλαμπάμα. Τα ζώα είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν μια οθόνη αφής υπολογιστή σε ένα κυλιόμενο καλάθι.

Όταν μια αρκούδα περπατούσε επάνω στον υπολογιστή, η οθόνη άναβε δύο εικόνες-για παράδειγμα, μια σειρά από μεγάλες στιγμές και μια σειρά από μικρές τελείες κόκκινες και μαύρες.

Κάθε αρκούδα είχε εκπαιδευτεί να αγγίξει τον υπολογιστή σας με τη μύτη ή το πόδι της, για να επιλέξει μια εικόνα,

Αν η αρκούδα άγγιζε τη "σωστή" κατηγορία ο υπολογιστής έπαιζε μουσκή και το ζώο έπαιρνε φαγητό ως ανταμοιβή. Αν η αρκούδα άγγιζε τη λανθασμένη κατηγορία, ο υπολογιστής έκανε buzz και εμφανιζόταντο επόμενο ζεύγος των εικόνων

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλες οι αρκούδες ήταν σε θέση να επιλέξουν τη σωστή εικόνα που κέρδιζε τα τρόφιμα. Αποδεικνύοντας ότι μπορούν να απομνημονεύσουν εικόνες.

Ένα δεύτερο πείραμα επιβεβαίωσε και την ικανότητά τους να μετράνε. Αυτή τη φορά πειραματόζωο ήταν ένας ενήλικος μαύρος αρκούδος, ο Βρούτος, στον οποίο έδειξαν δύο εικόνες – μία με μεγάλες τελείες και μία άλλη με μικρές.

Στη συνέχεια του έδειξαν άλλες δύο εικόνες, όπου οι κουκίδες κινούνταν και τοποθετήθηκαν σε ένα υπόβαθρο διαφορετικού μεγέθους απ' ότι στις προηγούμενες εικόνες.

Ο Βρουτος ωστόσο, επέλεξε τη σωστή εικόνα, παρά τις "αντικρουόμενες ενδείξεις,« γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να «μετρήσει» τις τελείες για να διακρίνει τη σωστή σειρά και να κερδίσει το φαγητό,εξηγούν οι επιστήμονες.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, είναι μόνο η αρχή για τη σύγκριση των νοητικών ικανοτήτων των αρκούδων και των πρωτευόντων θηλαστικών λένε οι επιστήμονες και βρίσκουν συναρπαστική την πιθανότητα να μπορούν να μελετήσουν με τον ίδιο τρόπο δύο τόσο αποκλίνουσες κατηγορίες ειδών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ