Τι περιλαμβάνει η εργασιακή εφεδρεία που βαφτίστηκε «διαθεσιμότητα» - iefimerida.gr

Τι περιλαμβάνει η εργασιακή εφεδρεία που βαφτίστηκε «διαθεσιμότητα»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο δρόμος για την απομάκρυνση 20.000 υπαλλήλων μέσα στο 2013 και άλλων 15.000 μέσα στο 2014 έχει ανοίξει και η κυβέρνηση συμφώνησε οριστικά ότι η συνταξιοδοτική ωρίμανση θα οδηγεί στη σύνταξη και η αρνητική αξιολόγηση θα οδηγεί στη διαθεσιμότητα.

Εχει κλειδώσει η εφαρμογή του νέου μοντέλου της εργασιακής εφεδρείας, παρά την μετονομασία του όρου σε «διαθεσιμότητα» και παρά τις αντιδράσεις και τις κόκκινες γραμμές που είχαν τεθεί από τον Φώτη Κουβέλη. Αν και υπάρχουν ακόμη σημεία να διευκρινιστούν ο δρόμος για την ουσιαστική απόλυση 35.000 υπαλλήλων σε δύο χρόνια έχει ανοίξει.

Οι υπουργοί Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης έχουν συμφωνήσει για τις νέες ρυθμίσεις με τις οποίες οι 35.000 υπάλληλοι θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο μέχρι το 2014.

Σε διαθεσιμότητα θα τεθούν αρχικά όσοι έχουν υποπέσει σε βαριά πειθαρχικά ή εργατικά αδικήματα καθώς και όσοι κριθούν ότι δεν είναι ικανοί να υπηρετούν στο Δημόσιο. Υπολογίζεται ότι μόνο από τα πειθαρχικά αδικήματα θα τεθούν εκτός Δημοσίου πάνω από 3.000 υπάλληλοι.

Μέχρι το 2015 θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και άλλοι 110.000 εργαζόμενοι λόγω συνταξιοδότησης αλλά και της διακοπής των συμβάσεων. Τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί στο σύνολό τους και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση.

Στο χάος που επικρατεί στο Δημόσιο αλλά και στην πάγια έλλειψη στοιχείων το υπουργείο δεν γνωρίζει την προυπηρεσία χιλιάδων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα ούτε τον αριθμό των εργαζομένων που θα ήθελαν να αναγνωρίσουν πλασματικά χρόνια συνταξιοδότησης. Εξετάζεται, λοιπόν, να δοθεί μια καταληκτική ημερομηνία ώσπου να δηλώσουν οι εργαζόμενοι τον χρόνο προυπηρεσίας και όταν αυτή λήξει δεν θα έχουν δικαίωμα να αναγνωρίσουν τα πλασματικά χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό όφελος από την διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων ανέρχεται σε 135 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ