Δώρα τέλος, αλλιώς μαχαίρι και στις χαμηλές συντάξεις - iefimerida.gr

Δώρα τέλος, αλλιώς μαχαίρι και στις χαμηλές συντάξεις

Δώρα τέλοσ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καταργούνται τα δώρα στις κύριες και επικουρικές συντάξεις αλλά και τα δώρα που απέμειναν από τις προηγούμενες περικοπές στο Δημόσιο σύμφωνα με την πρόταση του οικονομικού επιτελείου. Κόβονται, επίσης, και τα εποχικά επιδόματα ανεργίας (460 ευρώ) στους εργαζόμενους που ασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού και στην οικοδομή.

Σε νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα κλείσει το πακέτο των επώδυνων μέτρων ύψους 11,6 δις ευρώ καθώς η κυβέρνηση θέτει ως όριο στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία επί των μέτρων την 7η Σεπτεμβρίου, ημέρα που καταφθάνει η τρόικα στην Αθήνα και ξεκινούν οι συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.

Τριβές μεταξύ εταίρων

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι διαφωνίες των πολιτικών αρχηγών που καταγράφηκαν στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα απαλειφθούν τις επόμενες ημέρες. Ομως στην τετράωρη χθεσινοβραδυνή σύσκεψη των εκπροσώπων των κομμάτων με τον υπουργό Οικονομικών προκλήθηκαν εντάσεις μετά την ανακοίνωση από τον Γιάννη Στουρνάρα ότι καταργούνται πλήρως τα δώρα για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, ότι θα περικοπούν 30 ευρώ από τις συντάξεις ΟΓΑ και θα καταργηθούν τα εποχικά επιδόματα ανεργίας.

Το θέμα που έθεσε ο κ. Στουρνάρας είναι ότι αν δεν περικοπούν τα δώρα και τα εποχικά επιδόματα ανεργίας τότε η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να βάλει «μαχαίρι» στις χαμηλές συντάξεις των 700 και 800 ευρώ. «Οταν πρέπει να κόψεις 11,6 δις ευρώ τότε κόβεις από παντού» επανέλαβε ο κ. Στουρνάρας στους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Οι περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα και εφάπαξ θα αφαιρέσουν από τις τσέπες εκατομμυρίων δικαιούχων αθροιστικά 4,8 δις ευρώ αφού τόσο είναι το ύψος των εξοικονομήσεων που επιβάλλει η κυβέρνηση. Σήμερα όσοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη παίρνουν επίδομα 400 ευρώ τα Χριστούγεννα, 200 ευρώ το Πάσχα και 200 ευρώ το καλοκαίρι ως επίδομα αδείας. Με την κατάργησή τους η απώλεια για τους δικαιούχους είναι 800 ευρώ το χρόνο.

Οι αποφάσεις για το ύψος των περικοπών δεν έχουν ακόμη σφραγίσει και μπορεί να είναι ακόμη πιο επώδυνες. Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει πρόταση να επιβληθεί και εισφορά 1%-3% για όσους συνταξιούχους του Δημοσίου βγήκαν στη σύνταξη την 1η Ιανουαρίου 1995 και μετά με το αιτιολογικό ότι πήραν μεγαλύτερο εφάπαξ απ'ό,τι δικαιούνταν.

Αφιξη της Τρόικα

Οι επικεφαλής της τρόικας κκ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μαρς καταφθάνουν στις 7 Σεπτεμβρίου. Οι συναντήσεις τους ξεκινούν στις 8 Σεπτεμβρίου με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Στις 9 Σεπτεμβρίου η τρόικα θα συναντηθεί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Προβόπουλο ενώ από τις 10 ως τις 12 Σεπτεμβρίου η τρόικα θα κάνει τον γνωστό γύρο για τον έλεγχο στα υπουργεία.

Στις 13 Σεπτεμβρίου η τρόικα θα αναχωρήσει για το έκτακτο Εurogroup.

Διεθνείς επαφές

Συνεχίζει τις διεθνείς επαφές του ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ενώ στις 7 Σεπτεμβρίου, μαζί με την τρόικα, θα καταφθάσει στην Αθήνα και ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ