Βενιζέλος: «Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε μέτρα στα τυφλά χωρίς ορίζοντα» - iefimerida.gr

Βενιζέλος: «Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε μέτρα στα τυφλά χωρίς ορίζοντα»

Βενιζέλος: «Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε μέτρα στα τυφλά χωρίς ορίζοντα»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ανάγκη να παρουσιάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί μια εθνική στρατηγική και όχι απλά μια δέσμη μέτρων, επεσήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, στα οποία περιέγραψε τη στρατηγική που πρότεινε στον πρωθυπουργό.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν κυρίως στρατηγικού χαρακτήρα και εξήγησε τη διαφορά μεταξύ της δικής του άποψης και του πρωθυπουργού.

Η σκέψη του Αντώνη Σαμαρά, είπε ο κ. Βενιζέλος, ήταν ότι μετά το άτυπο ECOFIN και Eurogroup της Λευκωσίας στις 14 Σεπτεμβρίου, να κληθεί η Βουλή να ψηφίσει ένα πακέτο μέτρων. Στη συνέχεια να αξιολογηθούν τα μέτρα αυτά από την Τρόικα ώστε να υποβάλλει την έκθεση αξιολόγησης και αφού ξεκλειδώσει η δόση των 31 δισ. ευρώ, να ανοίξει η συζήτηση για επιμήκυνση.

«Πως θα διαβεβαιώσουμε το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό ότι με τον τρόπο αυτό μπαίνουμε σε μια ασφαλή διαδικασία που έχει ορατό τέλος και ορατή ανταπόδοση;», αντέτεινε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος πρότεινε στον κ. Σαμαρά όταν έρθουν τα μέτρα στη Βουλή να μπορούν οι τρεις αρχηγοί να πουν την πλήρη ιστορία, την οποία πρέπει να την έχουν συμφωνήσει με τους εταίρους: «Δεχόμαστε να ψηφίσουμε τα μέτρα, να στηρίξουμε την Κυβέρνηση, να αναδεχθούμε το πολιτικό κόστος, να μπούμε στη συζήτηση για τα μέτρα, αλλά όταν πάμε να ζητήσουμε κάτι πρέπει να μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τον κόσμο ότι αυτό έχει αρχή, μέση και τέλος».

Πρόσθεσε ακόμα ότι θεωρεί εξαιρετικά παρακινδυνευμένη τη λογική που λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να θέσει ζήτημα μείωσης (κουρέματος) του διμερούς δανείου που είχε συναφθεί τον Μάιο του 2010, ή του δεύτερου δανείου που είχε δώσει το EFSF. Διότι αν εμφανιστεί να απαιτεί από τις κυβερνήσεις να υποστούν οι φορολογούμενοί τους το βάρος του κουρέματος, που σημαίνει βλάβη για το δημόσιο χρέος τους και για το έλλειμμά τους, αυτό θα δημιουργήσει της προϋποθέσεις μιας έκρηξης εναντίον της Ελλάδας.

Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι υπάρχουν τρεις ασφαλείς τρόποι που δεν θίγουν τους φορολογούμενους, ούτε χρειάζονται έγκριση από τα κοινοβούλια:

  • Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το EFSF (όχι για όλα τα 50 δισ. ευρώ αλλά για όσα αφορούν πραγματικά την ανακεφαλαιοποίηση).
  • Η επαναγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στη δευτερογενή αγορά σε τιμή ευκαιρίας.
  • Η μεταφορά στην Ελλάδα των κερδών που έχει η ΕΚΤ από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου επειδή τα αγόρασε πολύ φθηνά.

«Μακάρι μια τέτοια πρόταση να μπορούσε να εμφανιστεί, έστω και με κάποια καθυστέρηση, και από 8 Οκτωβρίου που συνεδριάζει το Eurogroup έως 18 Οκτωβρίου, στη Σύνοδο Κορυφής να είχαμε μια απάντηση. Εν πάση περιπτώσει, πρέπει η Κυβέρνηση στις επαφές της να έχει μια τέτοια αντίληψη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βενιζέλος έθεσε για δεύτερη κατά σειρά ημέρα θέμα για τη λειτουργία της κυβέρνησης, αλλά και για άλλες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν όπως για το πολιτικό σύστημα και τις θεσμικές πρωτοβουλίες, για τα μέτρα κοινωνικής προστασίας, για το πώς να λυθούν τα προβλήματα του κράτους και να διευκολυνθεί η ζωή του πολίτη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ