Ενα γυάλινο «παλάτι» θέλει να χτίσει ο Πιέρ Καρντέν στη Βενετία

Τα μαχαίρια έβγαλε η Πόλη των Δόγηδων για το σχέδιο του Πιέρ Καρντέν να κατασκευάσει μέσα στη Βενετία γυάλινο πύργο 65 ορόφων, ύψους 255 μέτρων που θα γίνει εμπορικό κέντρο πολυτελείας.

Ο 90χρονος διάσημος σχεδιαστής Πιέρ Καρντέν παρουσίασε τη Δευτέρα τη μακέτα για το «Παλάτι του Φωτός», όπως το αποκαλεί και το οποίο σχεδιάζει να χτίσει σε μια βιομηχανική ζώνη της Βενετίας. Το παλάτι είναι πύργος 65 ορόφων, ύψους 255 μέτρων, θα χτιστεί σε ζώνη 40 στρεμμάτων και θα είναι «ένα εμπορικό κέντρο-γλυπτό». Αυτή ή «όρθια πόλη» θα φιλοξενήσει κατοικίες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, ερευνητικά κέντρα και αθλητικές εγκαταστάσεις σε συνολική επιφάνεια 250.000 τετραγωνικών μέτρων. Ο προυπολογισμός του Παλατιού του Φωτός υπολογίζεται σε 1,5-2 δις ευρώ !

«Θέλω να προσφέρω στη Βενετία έναν μεγάλο κήπο για την αιωνιότητα» ανέφερε ο διάσημος σχεδιαστής. Η τεχνική διεύθυνση του έργου ανατέθηκε στον ανιψιό του ιταλό μηχανικό Ροντρίγκο Μπαζιλικάτι. Οταν ρωτήθηκε τι τον έκανε να επιλέξει τη Βενετία για ένα φαραωνικό έργο, ο σχεδιαστής θύμισε ότι έχει ιταλικές ρίζες και τόνισε ότι «στο Παρίσι δεν υπάρχει χώρος». «Το νησί του Παρισιού είναι πολύ μικρό, η Μονμάρτη δεν ενδείκνυται» είπε και πρόσθεσε ότι το τεράστιο έργο του θα είναι έτοιμο σε μια τριετία για την παγκόσμια Εκθεση του Μιλάνου το 2015.

Το «Παλάτι Φως» προκαλεί πόλεμο αντιδράσεων στη Βενετία. Οι τοπικές οργανώσεις για την υπεράσπιση των Μνημείων καταγγέλουν ότι το εν λόγω έργο θα παραμορφώσει την όψη της πόλης. Για να μειώσει τις αντιδράσεις ο Πιέρ Καρντέν παρουσιάζει τη μακέτα σε έκθεση, στη Βενετία, που ανοίγει σήμερα τις πόρτες της στο κοινό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ