Δημοσίευμα-ύμνος της Handelsblatt: Ο Σαμαράς έγινε μεταρρυθμιστής - iefimerida.gr

Δημοσίευμα-ύμνος της Handelsblatt: Ο Σαμαράς έγινε μεταρρυθμιστής

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τίτλο «Η μεταμόρφωση του κυρίου Σαμαρά» η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt πλέκει -για πρώτη φορά- το εγκώμιο του Πρωθυπουργού και τον παρουσιάζει να έχει εξελιχθεί σε μεταρρυθμιστή της χώρας που έχει πείσει τους ξένους ηγέτες.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι όταν ο κ. Σαμαράς ήταν στην αντιπολίτευση διαφωνούσε με τις μεταρρυθμίσεις και είχε αρνηθεί επί μακρόν να υπογράψει το Μνημόνιο. Ακόμα και μέχρι τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου υποσχόταν στους Ελληνες ότι θα μπορούσε να αποτρέψει τη λήψη επώδυνων μέτρων, λέει η γερμανική εφημερίδα.

Μετά το καλοκαίρι οι πιστωτές της Ελλάδας βιώνουν έναν εντελώς διαφορετικό Σαμαρά, γράφει το άρθρο. «Η μεταμόρφωση από αναστολέα των μεταρρυθμίσεων σε μεταρρυθμιστή είναι πραγματικά εκπληκτική», δηλώνει αξιωματούχος των Βρυξελλών στην Handelsblatt και προσθέτει ότι στις συνομιλίες με τον επικεφαλής της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα, ο έλληνας πρωθυπουργός «προκάλεσε θαυμάσια εντύπωση».

Η γερμανική εφημερίδα συνεχίζει τους ύμνους στον κ. Σαμαρά και αναφέρει ότι έχει κερδίσει το έδαφος που έχασε ο προκάτοχός του Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος δεν προώθησε τις μεταρρυθμίσεις. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θέτει πλέον θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και ότι ακόμη και ο γενικός γραμματέας του κόμματος CSU Αλεξάντερ Ντόμπριντ έχει απομονωθεί πλήρως με τις φραστικές του επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας.

Ο Σαμαράς, με την πειθώ που διαθέτει, έχει συμβάλει απολύτως στην αλλαγή πολιτικής τάσης, υπογραμμίζει η εφημερίδα στο εγκωμιαστικό της άρθρο. Ο Πρωθυπουργός εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια, με ποιον τρόπο επιδιώκει να κλείσει το κενό των 11,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό και αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την πάταξη της φοροδιαφυγής. «Αυτό ενισχύει την αξιοπιστία του Σαμαρά», δηλώνει στην εφημερίδα ο ευρωβουλευτής του κόμματος της CSU Μάρκους Φέρμπερ ο οποίος είχε επίσης την περασμένη εβδομάδα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στην Αθήνα.

Αλλά και ο ελληνικός λαός, συνεχίζει το δημοσίευμα, φαίνεται να ανακτά την εμπιστοσύνη έναντι της πολιτικής. Για πρώτη φορά εδώ και μήνες καταναλωτές και επιχειρηματίες αποταμιεύουν και πάλι περισσότερα χρήματα σε ελληνικές Τράπεζες. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ιούλιο αυξήθηκαν οι αποταμιεύσεις σε ποσοστό 2% και έφθασαν τα 159,4 δισ. ευρώ.

Στο ΔΝΤ τα πράγματα έχουν αλλάξει επίσης. «Η νέα ελληνική κυβέρνηση δείχνει πραγματικά σοβαρότητα όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε εμπειρογνώμονας του ΔΝΤ στην Handelsblatt.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ