Η κόρη του δικτάτορα με περιουσία 1 δισ. ευρώ - iefimerida.gr

Η κόρη του δικτάτορα με περιουσία 1 δισ. ευρώ

Η κόρη του δικτάτορα με περιουσία 1 δις ευρώ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κόρη του διαβόητου δικτάτορα του Ουζμπεκιστάν, η εξωτική καλλονή Γκουλνέρα Καρίμοβα είναι επικεφαλής μιας πραγματικής οικονομικής αυτοκρατορίας και η προσωπική της περιουσία ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ. Η δικτατορία είναι αποδοτική...

Η φιλόδοξη ποπ τραγουδίστρια Γκούγκουσα, όπως δηλώνεται και στις αφίσες με το πρόσωπο της που φιγουράρουν στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων, είναι μια «εξωτική καλλονή από το Ουζμπεκιστάν». Στην επίσημη ιστοσελίδα της συστήνεται ως «ποιήτρια και υψίφωνος». Στην πραγματικότητα είναι η Γκουλνάρα Καρίμοβα, κόρη του διαβόητου δικτάτορα του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ, του πιο διεφθαρμένου πολιτικού στο δυτικό ημισφαίριο.

Ο Καρίμοφ, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας από την εποχή της κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, έχει κατηγορηθεί για ανατριχιαστικά βασανιστήρια -όπως ότι διατάζει τους άντρες του να βράζουν σε καυτό νερό τους αντιφρονούντες!

Εκτός από τις οικονομικές δραστηριότητές της, η 40χρονη Καρίμοβα προίσταται επίσης όλων των φιλανθρωπικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο Ουζμπεκιστάν, ενώ ταυτόχρονα σταδιοδρομεί ως δημιουργός μόδας και κοσμημάτων, καθώς και ως σταρ της ποπ.

Η πρόσφατη κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ της στα αγγλικά προκάλεσε σαρκασμό στη Δύση. Τα κομμάτια δίνουν την εντύπωση πως ηχογράφησε «τα ουρλιαχτά των δύστυχων που υποβάλλονται σε βασανιστήρια επειδή είχαν το θράσος να αμφισβητήσουν τη βιωσιμότητα της ολοκληρωτικής κλεπτοκρατίας», έγραψε κάποιος στο Amazon.

Στο Ουζμπεκιστάν όμως, πολλοί νέοι, ιδιαίτερα τα κορίτσια, θαυμάζουν την Καρίμοβα. Είναι «η μεγαλύτερη σταρ του κόσμου» λέει η Ντινάρα, η οποία έσπευσε να αγοράσει το CD στην αλυσίδα δισκοπωλείων Nirvana - που ανήκει στην Καρίμοβα. Αλλοι θαυμάζουν την προσωπικότητά της και την πολιτική της συγκρότηση.

Τηλεγράφημα αμερικανού διπλωμάτη που διέρρευσε μέσω Wikileaks αποκαλύπτει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη γνώμη των Ουζμπέκων για την κόρη του προέδρου: «Για τους περισσότερους Ουζμπέκους η Καρίμοβα είναι μια άπληστη γυναίκα που διψά για εξουσία και χρησιμοποιεί τον πατέρα της για να βγάλει από τη μέση όποιον σταθεί εμπόδιο στην καριέρα της», γράφει και συμπληρώνει: «Είναι μακράν η πιο μισητή προσωπικότητα στη χώρα».

Η 40χρονη και κατά πολλούς φερόμενη ως διάδοχος του πατέρα της στην ηγεσία της χώρας σπούδασε στο Χάρβαρντ. Εκτοτε έκανε διάφορες επαγγελματικές απόπειρες προκειμένου να κερδίσει διεθνή καταξίωση. Κατά καιρούς έχει δηλώσει σχεδιάστρια ρούχων ή κοσμημάτων, ενώ την τελευταία περίοδο ασχολείται με το τραγούδι.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Wikileaks ο η Καρίμοβα με εκφοβισμούς έχει εξασφαλίσει μερίδιο σε όλες σχεδόν τις κερδοφόρες επιχειρήσεις στο Ουζμπεκιστάν.∆ιαθέτει διπλωµατικό διαβατήριο και ζει πολύ καιρό στη Γενεύη ή στην Ισπανία. ∆ιπλωµάτες γράφουν πως την εντόπισαν στις 3 το πρωί να φτάνει σ' ένα κλαµπ και να συναντάει την αδελφή της Λόλα σ' ένα δωμάτιο που φύλασσαν τέσσερις σωµατοφύλακες. Η Λόλα είχε φτάσει µε Porsche Cayenne – «το µοναδικό στην Τασκένδη» – µε «τον φίλο της που έχει εµφάνιση γκάνγκστερ». Σερβιρίζονταν µεγάλες ποσότητες εισαγόµενων σκληρών οινοπνευµατωδών, σηµειώνουν οι διπλωµάτες, «κάτι που είναι παράνοµο».
Η Καρίμοβα αγόρασε προ ημερών έναντι 18,2 εκατομμυρίων ευρώ μια κατοικία 2.500 τετραγωνικών στην Κολωνία. Ομορφη, νέα, πλούσια και έξυπνη σπούδασε μόδα, πολιτικές επιστήμες και Τέχνη. Απόδειξη ότι οι δικτατορίες και οι λεηλασίες θέλουν τεχνογνωσία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ