Tα χρέη της Σοβιετικής Ένωσης του Μπρέζνιεφ «πνίγουν» τη Ρωσία του Πούτιν - iefimerida.gr

Tα χρέη της Σοβιετικής Ένωσης του Μπρέζνιεφ «πνίγουν» τη Ρωσία του Πούτιν

Tα χρέη της Σοβιετικής Ένωσης του Μπρέζνιεφ «πνίγουν» τη Ρωσία του Πούτιν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι κάτοχοι σοβιετικών ομολόγων, που πρωτοπουλήθηκαν απ' τον ηγέτη της ΕΣΣΔ Λεονίντ Μπρέζνιεφ δικαιώνονται στις δικαστικές διαμάχες με τη ρωσική κυβέρνηση, και ζητούν επίσπευση των αποζημιώσεων τους για τα λεφτά που έχασαν με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το σύνολο των ομολόγων, που εκδόθηκαν μετά το 1982, φθάνει τα 25 τρισ ρούβλια ή 624 δισ ευρώ. Σε μέγεθος δηλαδή φθάνει σήμερα το 50% του ΑΕΠ της Ρωσίας προκαλώντας μεγάλο “πονοκέφαλο” στο Βλαντιμίρ Πούτιν και την κυβέρνηση του.

Μόλις τον περασμένο μήνα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο διέταξε τη Ρωσία να καταβάλει στον Γιούρι Λομπανόφ, έναν υπέργηρο Ρώσο πολίτη που διαμένει στην περιοχή Ιβάνοβο, κοντά στη Μόσχα, 37.150 ευρώ σε αποζημιώσεις για τα ομόλογα έκδοσης του 1982 που κατείχε. Πρόκειται για μία αποζημίωση 140 φορές τη σύνταξη του κ.Λομπανόφ.

Οι Σοβιετικές Αρχές πουλούσαν τα 20ετής διάρκειας γραμμάτια το 1982 προς 25, 50 ή 100 ρούβλια, κυρίως για να αναχρηματοδοτήσουν παλαιότερα δάνεια αλλά και να ενισχύσουν με ρευστό μία ελεγχόμενη οικονομία με ελάχιστα καταναλωτικά προϊόντα.

Παρά το γεγονός ότι πολλές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, είτε απλά δεν αναγνώρισαν το χρέος, η Ρωσία είχε υποσχεθεί ότι θα καλύψει πλήρως το χρωστούμενο ποσό. Μάλιστα ο τότε Πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Γιέλτσιν υπέγραψε νόμο το 1995 διατάσσοντας την κυβέρνηση να αποκαταστήσει τις αποταμιεύσεις των Ρώσων.

Ωστόσο οι πρώτες - μικρές- πληρωμές ξεκίνησαν κατά την πρώτη Προεδρική θητεία του Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου μετέτρεψε τον προϋπολογισμό της χώρας σε πλεονασματικό. Τώρα ο Πούτιν επέστρεψε στο Κρεμλίνο για μία τρίτη θητεία και ο προϋπολογισμός μετά βίας θα ισοσκελίσει.

«Ξεκάθαρα, το να συνεχίσουμε αυτό το σχέδιο ώστε να αποκαταστήσουμε τις αποταμιεύσεις του κόσμου θα πρόσθετε μεγάλες υποχρεώσεις στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό», αναφέρει το υπ.Οικονομικών της χώρας στην τελευταία του έκθεση για τη στρατηγική επί του πρόσφατου χρέους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, φέτος η κυβέρνηση Πούτιν έχει προϋπολογίσει να καταβάλει 50 δισ ρούβλια σε χαμένες καταθέσεις, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό.

Ωστόσο μετά τη δικαστική απόφαση ο χρόνος πλέον δεν είναι σύμμαχος της κυβέρνησης Πούτιν καθώς το δικαστικό προηγούμενο που δημιουργείται απλά θα αυξάνει τις κυρώσεις κατά της ρωσικής κυβέρνησης και του συνολικού ποσού που θα κληθεί να καταβάλει σε πολίτες της που κάποτε έχασαν τα πάντα δανείζοντας τότε το κράτος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ