Εκστρατεία Σαμαρά για να πείσει και το εσωτερικό - iefimerida.gr

Εκστρατεία Σαμαρά για να πείσει και το εσωτερικό

Εκστρατεία Σαμαρά για να πείσει και το εσωτερικό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιχείρηση πειθούς των κυβερνητικών εταίρων και της κοινής γνώμης ξεκινάει άμεσα ο πρωθυπουργός με στόχο να μεταφέρει την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα πρέπει να κεφαλαιοποιήσει το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε στην Ευρώπη τα τελευταία 24ωρα.

Αν αυτό κερδηθεί, θα πει ο πρωθυπουργός, τότε ανοίγει ο δρόμος για την επιμήκυνση του προγράμματος ενώ θα εκταμιευθεί και η επόμενη δόση των 31 δις ευρώ. «Τον Μαραθώνιο αυτό θα τον κερδίσουμε» είναι το μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σχεδιάζει να απευθυνθεί με διάγγελμα και στον ελληνικό λαό.

Στις 2 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα διαβεί την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου και θα μεταφέρει στον Κάρολο Παπούλια την ικανοποίησή του από την ευρωπαική περιοδεία των τελευταίων ημερών. Ο κ. Σαμαράς θα επαναλάβει ότι είναι τώρα στο χέρι της Ελλάδας να χτίσει την αξιοπιστία της και να αποδείξει στους δανειστές ότι πρέπει να δείξουν αυξημένη αλληλεγγύη απέναντι στη χώρα μας που υλοποιεί τις δεσμεύσεις της στο ακέραιο.

Τριβές με τους δυο εταίρους

Την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός θα έχει την πρώτη συνάντησή του με τους δυο κυβερνητικούς εταίρους όπου το κλίμα αναμένεται να είναι δύσκολο. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης δυσκολεύονται να χειριστούν τις εξελίξεις και βρίσκονται αντιμέτωποι με ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό των κομμάτων τους. Τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΔΗΜΑΡ υπάρχουν βουλευτές και στελέχη που απειλούν να καταψηφίσουν τα νέα μέτρα και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να μην απειληθεί η συνοχή της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του κ. Κουβέλη έχει διαμηνυθεί ότι δύσκολα θα περάσει στη ΔΗΜΑΡ το σύνολο των επώδυνων μέτρων που θα πέσει επί δικαίων και αδίκων. Ηδη οι δυο «ΠΑΣΟΚογενείς» βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης και Γιάννης Μιχελογιαννάκης δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν τα μέτρα που έρχονται σε προφανή αντίφαση με τις προεκλογικές εξαγγελίες αλλά και με την προγραμματική συμφωνία της συγκυβέρνησης.

Βαρύ είναι το κλίμα και στο ΠΑΣΟΚ και τα νέα μέτρα αποτελούν τεστ αντοχής για τους «πράσινους» βουλευτές. Ο κ. Βενιζέλος θα μιλήσει σήμερα το πρωί στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του και αναμένεται να χαρακτηρίσει πολιτικά κρίσιμες τις επόμενες ημέρες ενώ δεν θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του πριν τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό. Η πολιτική κατεύθυνση του κ. Βενιζέλου είναι να ψηφιστούν τα μέτρα, να στηριχθεί η κυβέρνηση αλλά ταυτόχρονα να υπάρξει εντατική διαπραγμάτευση για την ποιότητα των μέτρων.

Μιλώντας χθες στην Οργανωτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε ότι στο Μνημόνιο 2 υπάρχει ρήτρα σύμφωνα με την οποία αν ξεφύγει η ύφεση από τοςυ προβλεπόμενους στόχους τότε μπορεί να γίνει αναδιαπραγμάτευση.

Πιέζουν οι ημερομηνίες

Στην Αθήνα γνωρίζουν ότι η 8η Οκτωβρίου είναι η ημερομηνία-κλειδί στην προσπάθεια της Ελλάδας να κερδίσει την επιμήκυνση. Στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup που θα προηγηθεί θα υπάρξουν οι πρώτες συζητήσεις και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στην Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 του ίδιου μήνα οι οποίες θα στηριχθούν στην έκθεση της τρόικας.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι έχει δύσκολο έργο να πείσει τους κυβερνητικούς εταίρους ότι πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες προκειμένου η τρόικα να καταλήξει σε μια θετική έκθεση για την Ελλάδα, πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου.

Σήμερα φθάνει στην Αθήνα το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας που ουσιαστικά θα προετοιμάσει το έδαφος για την τελική αξιολόγηση. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο και Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί σήμερα προκειμένου να κλείσει το καυτό ζήτημα με τα ειδικά μισθολόγια. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν μειώσεις στους ένστολους, αλλά για να συμβεί αυτό αφενός θα πρέπει να συμφωνήσει και η τρόικα και αφετέρου να υπάρξουν ισοδύναμα.

Μέτωπο και στη ΝΔ

Ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να πείσει και το εσωτερικό της ΝΔ για την αναγκαιότητα των μέτρων. Την Πέμπτη εκλέγεται ο νέος γραμματέας της ΝΔ και το κυβερνών κόμμα θα περάσει το πρώτο τεστ αντοχής αφού η ψήφος των βουλευτών και στελεχών μπορεί να αποτελέσει και μήνυμα απέναντι στην ηγεσία.

Η κατεύθυνση δόθηκε πάντως από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου ο οποίος διεμήνυσε ότι θα υπάρξουν διαγραφές σε περίπτωση που κάποιοι βουλευτές καταψηφίσουν τα μέτρα και απειλήσουν τη συνοχή της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ