Σαμαράς και Ιερώνυμος θα συζητήσουν για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας - iefimerida.gr

Σαμαράς και Ιερώνυμος θα συζητήσουν για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας

Στο Μαξίμου την Παρασκευή ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου αναμένεται να περάσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος για μια πρώτη επίσημη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο ο κ. Ιερώνυμος θα βρεθεί μαζί με εκπροσώπους της 12μελούς Ιεράς Συνόδου το πρωί της Παρασκευής προκειμένου να συζητήσουν για θέματα που αφορούν τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας. Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθούν τόσο η αξιοποίηση την εκκλησιαστικής περιουσίας όσο και η μισθοδοσία των αρχιερέων.

Ο κ. Ιερώνυμος επιδιώκει πάση θυσία την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας με διαφάνεια προκειμένου όλα τα εισοδήματα να διοχετευθούν στο προνοιακό έργο της Εκκλησίας.

Ενδεικτική ήταν η αναφορά του Αρχιεπισκόπου το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ότι «το 1952 η Εκκλησία έδωσε 700.000 στρέμματα για τους φτωχούς, μήπως είναι μια ευκαιρία να δούμε ποιοι τα πήραν και πως τα αξιοποίησαν;»

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός επιθυμεί την πιο στενή συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας. Άλλωστε στο Ζάππειο ΙΙΙ, πριν από τις εκλογές της 6ης Μαϊου, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αποσυνδεθεί η μισθοδοσία των κληρικών από το δημόσιο, υπεραμύνθηκε της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Σύμφωνα με το «Βήμα» ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι η Εκκλησία σήμερα με το φιλανθρωπικό έργο της κρατά την κοινωνική συνοχή, στηρίζει συνανθρώπους μας που δεν έχουν πια που να στηριχθούν και ασκεί προνοιακό έργο, πολλές φορές εκεί που το ίδιο το κράτος έχει αποτύχει.

«Το μόνο που χρειάζεται είναι να συζητήσουμε μαζί της ένα ρυθμιστικό μηχανισμό, ώστε να μην μπλέκεται το ποιμαντορικό της έργο με την τρέχουσα διαχείριση οικονομικών και επενδυτικών συμφερόντων. Η πνευματικότητα της Εκκλησίας μας πρέπει να διατηρηθεί αλώβητη. Αλλά τη θέλουμε ισχυρή, όχι αποδυναμωμένη.

Άλλωστε, η αξιοποίηση της περιουσίας της, δεν θα φέρει μόνον πόρους στην ίδια. Θα δημιουργήσει και πρόσθετη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και εισόδημα» είναι η πάγια άποψη του πρωθυπουργού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ