Ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης καθησυχάζει για τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης

"Ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης είναι ο μεγαλύτερος και πληρέστερος στην περιβαλλοντική παρακολούθηση ΧΥΤΑ της Ελλάδας", αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης Ιωάννης Ζουρνάς, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, με αφορμή ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.

Προς απάντηση καταγγελιών της βουλευτού, ότι "είναι πλημμελής η λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης", ο κ. Ζουρνάς αναφέρει ότι "τόσο κατά την κατασκευή του όσο και κατά τη λειτουργία του τηρήθηκαν και τηρούνται οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι, ενώ ο κανονισμός λειτουργίας, που συντάχθηκε βάσει της κείμενης νομοθεσίας, αποτελεί εγγύηση για την εύρυθμη λειτουργία του". Όπως, επιπλέον, διευκρινίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ του νομού Θεσσαλονίκης, ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, αποδέχεται μόνο μη επικίνδυνα οικιακά και προσομοιάζοντα προς αυτά στερεά απόβλητα, βάσει του ευρωπαϊκού καταλόγου αποβλήτων (σ.σ. δημοτικά απόβλητα), όπως ισχύει με τις εκάστοτε τροποποιήσεις του, εξαιρουμένων των χωριστά συλλεγόντων μερών.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες του Συλλόγου Ασσήρου "Φίλοι της Γης", ο κ. Ζουρνάς ενημερώνει τη βουλευτή ότι η Διεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος διενήργησε επανειλημμένους ελέγχους και με τις εκθέσεις της διαπιστώνει την καλή λειτουργία του ΧΥΤΑ. Για τη διάθεση των ιατρικών αποβλήτων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης διαβεβαιώνει ότι γίνεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δηλαδή αποδοχή μόνο των αποστειρωμένων αποβλήτων που προσομοιάζουν πλέον με τα αστικά, ενώ γίνονται τακτικές δειγματοληψίες και αναλύσεις.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε επικαλεστεί τις καταγγελίες περιβαλλοντικού συλλόγου της περιοχής, ότι ο ΧΥΤΑ λειτουργεί πλημμελώς, με αποτέλεσμα η ταφή των απορριμμάτων να μην γίνεται με τον προβλεπόμενο τρόπο και έτσι να δημιουργούνται εστίες εκτεθειμένων απορριμμάτων, όπου άρχισαν ήδη να συγκεντρώνονται αδέσποτα σκυλιά και γλάροι. Η κ. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου έχει, επιπλέον, καταγγείλει ότι ο Σύνδεσμος ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης, που είναι επιφορτισμένος με την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων, έχει επιδείξει μεγάλη πολιτική ανεπάρκεια και έλλειψη αποφασιστικότητας στην υλοποίηση έργων που απαιτούνται, με συνέπεια να μην έχουν κατασκευαστεί οι σταθμοί μεταφόρτωσης.

"Ο φορέας μας ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και ως εκ του καταστατικού οφείλει να διαχειρίζεται τα στερεά απόβλητα από το σημείο της προσωρινής αποθήκευσης, μεταφόρτωσης, επεξεργασίας, αξιοποίησης και διάθεσής τους, όπως αναφέρεται στις ισχύουσες υπουργικές αποφάσεις" είναι απάντηση του προέδρου του Συνδέσμου ΟΤΑ του νομού Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος ενημερώνει τη βουλευτή ότι οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ), σύμφωνα με τον Καλλικράτη, συγχωνεύονται σε ενιαίο σύνδεσμο, στον οποίο συμμετέχουν υποχρεωτικά οι δήμοι όλων των διαχειριστικών ενοτήτων της Περιφέρειας. Η διαδικασία συγχώνευσης των ΦΟΣΔΑ θα ρυθμιστεί με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011, έπειτα από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Ο κ. Ντόλιος υπενθυμίζει, επίσης, ότι η διαχείριση των απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία γίνεται σύμφωνα με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, το οποίο μπορεί να αναθεωρείται ανά πενταετία, κατόπιν αξιολόγησης του από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ