Τα ράσα κάνουν τον παπά (τις μέρες της κρίσης) - iefimerida.gr

Τα ράσα κάνουν τον παπά (τις μέρες της κρίσης)

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια επιλογή από τη νέα κολεξιόν με άμφια και αξεσουάρ για μέσα βαλάντια.

Ένα από τα προβλήματα συναναστροφής που αντιμετώπιζα μικρός ήταν να μπερδεύω τις καλόγριες και τους παπάδες. Όχι μεταξύ τους, τον καθένα με τους ομοίους του. Στους πρώτους, η γενειάδα, το καπέλο που σφήνωνε στο κεφάλι, η λεπτή κόκκινη γραμμή που άφηνε στο κούτελο την στιγμή που το έβγαζαν και έστρωναν τις τέσσερις τρίχες που σηκώθηκαν να πάρουν αέρα, ο δωρικός σφιχτός κότσος και το ράσο που κάλυπτε μια στρογγυλή κοιλιά ήταν αρκετά για να μου προκαλέσουν αρχικά σύγχυση και ελαφριά αμηχανία όταν αργότερα είδα αφίσα του Ντέμη Ρούσσου. Επίσης ανέκαθεν απορία μου ήταν πού κουβαλάνε τα ψιλά, πώς κατουράνε, αν υπάρχουν πυτζάμες ράσα, αν ντρέπονται όταν πηγαίνουν να αγοράσουν παντελόνια και πού χαλάνε τα λεφτά που βγάζουν.

Πόσο κοστίζουν αυτά που φοράνε ποτέ δεν με είχε απασχολήσει, αφενός επειδή θεωρούσα ότι είναι όλα επιχρυσωμένα απλικέ πλαστικά και κούφια από μέσα γιατί είναι και γέροι άνθρωποι -πώς να τα κουβαλήσουν- αφετέρου γιατί τους τα κάνουν δώρο οι σχεδιαστές κουρτίνων για να τα φορέσουν σε επίσημες εκδηλώσεις ως προσφορά στο θεό (των σχεδιαστών) και μετά τα επιστρέφουν όπως κάνουν με τα celebrities στα Oscars. Όπως αποδείχθηκε έκανα λάθος, γιατί και μόδα στα ιερατικά άμφια υπάρχει και κάπως τσιμπημένες τιμές γιατί είναι όλα χειροποίητα και κεντημένα από θεραπαίνιδες της ελληνορθόδοξης παράδοσης και μια τάση προς το bling bling, τα χρυσά, τα διαμάντια και το over-accessorize γενικά αν είναι ο αρχιερέας να κάνει μια έξοδο να πάει κάπου καλά, το χρήμα δεν το λογαριάζει.

Το κέντρο εκκλησιαστικής τέχνης ΕΛΛΗΝΙΣ που εδρεύει στα Φάρσαλα, εξειδικεύεται στην κατασκευή ιερατικών αμφίων sur mesure με βάση παραδοσιακές τεχνικές αιώνων. Επειδή το κατάστημα μπορεί να σου φτιάξει ό,τι σχέδιο θέλεις και να σου ξεπατικώσει και την οροφή της Cappella Sistina να σου την βάλει στην πλάτη αφού την εμπλουτίσει με λίγο χρυσό, τα σχέδια που μπορείς να αγοράσεις online είναι περιορισμένα.

Η επιλογή των αμφίων είναι τυχαία. Υπάρχει και ομπρέλα που τη λένε Ουρανία, χρυσοκέντητη, που κοστίζει όσο ένα αυτοκίνητο. Δες εδώ.

1. Μπουκετάκι

Η στολή ονομάζεται μπουκετάκι επειδή προφανώς φέρει κυανέρυθρα λουλούδια στην πλάτη τα οποία σχηματίζουν μπουκέτο εξ ού και η κορδέλα που νοητά να ενώνει στο κέντρο της πλάτης σε φιόγκο και διάφορα πιτσιλωτά σχέδια και μπορντούρες που το κάνουν ανοιξιάτικο. Το υποκοριστικό προφανώς επειδή είναι μίνιμαλ το σχέδιο. Μάλλον θα το φοράνε το Πάσχα που θα είναι και επίκαιρο. Κόστος 2.400 € φουλ έξτρα.

2. Γαρυφαλάκι Χερουβείμ

Στολή για ιερωμένους μεγαλύτερων ηλικιών στο σκοτωμένο σομόν του χρησιμοποιημένου επιδέσμου με γαρύφαλλα σε γλάστρες από τις οποίες ξεπετάγονται χερουβείμ αλλά και πεταμένα άνθη στον ενδιάμεσο χώρο και μπορντούρα όλη κεντημένη από χριστιανές που τυφλώθηκαν από την εξαντλητική προσπάθεια να κεντήσουν λουλούδια παντού μην τυχόν τους πουν ότι άφησαν κενά και κάνει φτωχό. Το υποκοριστικό το αποδίδω στην προσπάθεια να μην παραπέμπει η στολή σε μπουζούκια. Αντ' αυτού παραπέμπει σε γλυκό κουταλιού. Κόστος 4000 €.

3. Στολή Πενταπόλεως

Την πολυπλοκότητα αυτής της στολής μόνο η Δέσποινα Μιραράκη θα μπορούσε να περιγράψει ώστε να μην παραλείψει καμία λεπτομέρεια από αράχνες, φύλλα, γλάστρες, φιόγκους και λουλούδια, που την στρώνεις στο σαλόνι για να γεμίζει ο χώρος από τα χιλιόμετρα χρυσής και μπορντό πολυτέλειας, να βγάζει και τα λεφτά της. Το ότι αποτελεί αντίγραφο από την συλλογή του Εκκλησιαστικού Μουσείου Σερρών δεν δικαιολογεί το κόστος (11.830 €) άρα υποθέτω ότι πάει με το κιλό (ή με τους κόμπους ανά τ.μ.). Για γερές πλάτες.

4. Βατοπέδι Β'

Στολή μοναστικής λιτότητας με αρχιτεκτονικούς φλούο γαλάζιους και μπλε σταυρούς σε λευκό μετάξι και έναν σταυρό σε κύκλο στην πλάτη μάλλον για βαφτίσια για να χαζεύει το πιτσιρίκι τον παπά-υπερήρωα. Είναι η μόνη με τσέπες και θήκη για το κινητό. Τιμή 2.400 € (φτηνή).

5. Αχιβάδα

Αυτή είναι η φθηνότερη όλων (1.500 €) και δικαιολογημένα γιατί πρόκειται περί ενός λευκού σεντονιού με χρυσούς σταυρούς και ανέμπνευστη σύνθεση, την οποία φορούσε πέρσι ένας από τους υποψηφίους διαδόχους του Γιούρι Γκέλερ. Μπορεί να την παίρνουν για να την φοράνε όταν κάνουν δουλειές του σπιτιού. Αχιβάδες εγώ δεν είδα.

6. Μπλε Βελούδο

Αν σε πάντρευε ο Albus Dumbledore, ένα τέτοιο θα φορούσε. (Σε προσφορά, 4200 ευρώ)

Αυτοκρατορική στολή από βελούδο μπετόν αρμέ, δίχρωμη με ψυχεδελικό διάκοσμο από κλαδιά σε κόκκινο χριστουγεννιάτικο χρώμα και αρκετά συμπαγής ώστε να μπορεί να στέκεται όρθια από μόνη της να βγαίνει ο αρχιερέας να παίρνει μια ανάσα ή να πηγαίνει να κάνει την ανάγκη του. Εξαιρετικά σπάνιο κομμάτι μαξιμαλιστικού οργασμού κοπτοραπτούς σε τρανς που άρχισε να κεντάει λουλούδια και κέντησε και μερικά στο πάτωμα, από αυτά που τα φοράς μία φορά και μετά μένουν στην ντουλάπα αλλά θαμπώνεις όλο το ποίμνιο και έχουν να το λένε. Με τιμή που ανέρχεται στα 15.730 €, το καλό που τους θέλω να είναι ντουμπλ φας να σε βγάλει και δεύτερα Χριστούγεννα. Η Γιάννα Αγγελοπούλου θα σκότωνε να βάλει ένα τέτοιο.

Κωνσταντίνος Βασιλείου

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ