Έρχονται μικρότερες δόσεις στα στεγαστικά δάνεια - iefimerida.gr

Έρχονται μικρότερες δόσεις στα στεγαστικά δάνεια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο προσκήνιο έρχονται και πάλι οι διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων, καθώς όλο και περισσότεροι δανειολήπτες δυσκολεύονται ή αδυνατούν να τα αποπληρώσουν, με τον γενικό γραμματέα Καταναλωτή να εξετάζει το ενδεχόμενο οριζόντιας ρύθμισης.

Ειδικότερα, την ώρα που αυξάνονται τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, ο νέος γραμματέας Καταναλωτή, Γιώργος Στεργίου, φέρεται να ετοιμάζει τη νομοθέτηση μιας οριζόντιας ρύθμισης η οποία θα εισάγει ένα πακέτο διευκολύνσεων για όσους έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο και δυσκολεύονται να πληρώσουν τις μηνιαίες δόσεις, αλλά τουλάχιστον είναι ενήμεροι.

Η ρύθμιση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» θα προβλέπει -όπως έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός- ότι η μηνιαία δόση του στεγαστικού δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου εισοδήματος του δανειολήπτη. Πρόκειται για ρύθμιση παρόμοια με εκείνη που είχε θεσμοθετηθεί για τα στεγαστικά δάνεια που είχαν πάρει στρατιωτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο δανειολήπτης θα δηλώνει στην τράπεζα το ύψος των εσόδων του και η τράπεζα αυτομάτως θα υποχρεώνεται να του μειώσει τη δόση στο 30% του εισοδήματός του. Αυτό θα συνεπάγεται ότι το δάνειο θα επιμηκύνεται κατά ορισμένα χρόνια, λύση που βέβαια δίνουν ήδη οι τράπεζες στους δανειολήπτες. Το ερώτημα είναι τι θα γίνεται στην περίπτωση αυτή με τα επιτόκια, αν δηλαδή θα αυξάνονται.

Το πρόβλημα είναι φυσικά σύνθετο και οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού υπάρξουν διαβουλεύσεις με τις τράπεζες. Παράλληλα, οι τράπεζες ζητούν να ξεκαθαριστεί και το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού υπερχρεωμένων δανειοληπτών που θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Το σύστημα αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πηγαίνουν οι υποθέσεις στα δικαστήρια και να παίρνουν δικάσιμο για το 2018!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ