Νηλ Άρμστρονγκ: Ο αστροναύτης που έκανε το μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα - iefimerida.gr

Νηλ Άρμστρονγκ: Ο αστροναύτης που έκανε το μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα

Νηλ Άρμστρονγκ: Ο αστροναύτης που έκανε το μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μεγάλη λύπη το παγκόσμιο κοινό πληροφορήθηκε χθες το βράδυ το θάνατο του πρώτου ανθρώπου που πάτησε στο φεγγάρι, κάνοντας ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο ίδιος και εμπνέοντας ολόκληρες γενιές αποδεικνύοντας ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο αρκεί να το πιστέψεις.

Ο Νηλ Άλντεν Άρμστρονγκ γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου του 1930 στη Γουαπακονέτα του Οχάιο των ΗΠΑ. Στα 19 του χρόνια και μέχρι το 1952 συμμετείχε στον πόλεμο της Κορέας, ως χειριστής αεροσκάφους πετώντας σε 78 αποστολές με ένα αεροπλάνο Grumman F9F-2 Panther.

Μετά το 1952 σπούδασε αεροναυπηγός και το ήδη το 1955 μπήκε στην Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Αεροναυτικής (NACA) — τη μετέπειτα NASA — και εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους δοκιμαστές αεροσκαφών του κόσμου, πραγματοποιώντας 7 πτήσεις με ταχύτητα άνω των 5,74 Mach (6.000 χλμ./ώρα), σε ύψος άνω των 207.500 ποδών (60 χλμ.) με το πυραυλοκίνητο αεροσκάφος Χ-15.

Σε ηλικία μόλις 32 ετών επιλέχθηκε για το σώμα αστροναυτών και 4 χρόνια αργότερα βρέθηκε στη θέση του κυβερνήτη της ιστορικής αποστολής Gemini 8, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύνδεση δύο διαστημοπλοίων στο διάστημα.

Η αποστολή αυτή ωστόσο, παραλίγο να καταλήξει σε τραγωδία, όταν ο πύραυλος Egena με συνδεδεμένο πάνω του το Gemini άρχισε να περιστρέφεται ανεξέλεγκτα γύρω από τον εγκάρσιο άξονά του, όμως παρά τη ζάλη λόγω της περιστροφής ο Άρμστρονγκ κατάφερε με ψύχραιμους χειρισμούς να αποσυνδέσει το Gemini.

Η δεύτερη διαστημική του πτήση ως κυβερνήτη της αποστολής Apollo 11 ήταν εκείνη που τον έφερε στη Σελήνη, όπου στις 21 Ιουλίου, 1969, σε ηλικία 39 ετών, ο Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που το πόδι του στη Σελήνη λέγοντας την ιστορική φράση: «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμ για την ανθρωπότητα»

Το 1970 διορίστηκε υπεύθυνος των αεροπορικών δραστηριοτήτων στη NASA, αλλά τον επόμενο χρόνο παραιτήθηκε για να γίνει καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. Ο ίδιος σε όλη του τη ζωή παρέμεινε χαμηλών τόνων, δεν είχε κάνει πολλές δημόσιες εμφανίσεις, και παρά τις προσφορές που είχε δεν φαίνεται να έχει κάποιο σημαντικό οικονομικό κέρδος.

Έζησε τα τελευταία του χρόνια στο Ίντιαν Χιλλ του Οχάιο, και ένας μικρός κρατήρας κοντά στο σημείο όπου πάτησε στη Σελήνη έχει το όνομά του. Λίγα χρόνια πριν πεθάνει, τον Φεβρουάριο του 2006, είχε επισκεφθεί και την Ελλάδα..

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ