Spiegel: Η Μέρκελ θέλει νέα συνθήκη για την ΕΕ, με τιμωρίες για τα «άτακτα» μέλη - iefimerida.gr

Spiegel: Η Μέρκελ θέλει νέα συνθήκη για την ΕΕ, με τιμωρίες για τα «άτακτα» μέλη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Mία νέα συνθήκη που θα προβλέπει μεγαλύτερη ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τιμωρία των δημοσιονομικά άτακτων χωρών από το Ευρωδικαστήριο θέλει η Άνγκελα Μέρκελ και προσπαθεί να πείσει γι' αυτό τους εταίρους της.

Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, η γερμανική κυβέρνηση θέλει να προωθήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, και γι' αυτό η γερμανίδα καγκελάριος επιθυμεί «οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να πραγματοποιήσουν μια σύνοδο για να θέσουν νέες νομικές βάσεις για την ΕΕ».

Σύμφωνα με το Spiegel, «ο σύμβουλος της καγκελαρίου για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Νικολάους Μέγερ-Λάντρουτ, διεξήγαγε συζητήσεις γύρω από το σχέδιο αυτό στις Βρυξέλλες».

«Μια ημερομηνία για μια τέτοια συνάντηση αναμένεται να καθοριστεί στη διάρκεια μιας συνάντησης κατά τη σύνοδο κορυφής που προβλέπεται το Δεκέμβριο», αναφέρει ακόμη το περιοδικό, σύμφωνα με το οποίο μία από τις ιδέες που προωθεί το Βερολίνο θα συνδέεται με το ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το οποίο θα μπορούσε «για παράδειγμα να αποκτήσει το δικαίωμα να επιβλέπει τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών και να τιμωρεί όσους δημιουργούν ελλείμματα».

Όμως, πάντα σύμφωνα με το περιοδικό, «η πρόταση δεν προκάλεσε ενθουσιασμό στα περισσότερα κράτη-μέλη». Στη διάρκεια μιας ανεπίσημης συνάντησης δέκα υπουργών Εξωτερικών, η πλειονότητα απέκρουσε την ιδέα μιας τέτοιας συνόδου, την οποία προώθησε ο γερμανός υπουργός Γκίντο Βεστερβέλε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εδώ και πολλούς μήνες, η Άνγκελα Μέρκελ επιμένει στην ανάγκη να υπάρξει «πιο πολλή Ευρώπη» προκειμένου να απαντήσει στις προκλήσεις που θέτει η κρίση του ευρώ.

«Υπάρχουν επίσης στάδια για περισσότερη ολοκλήρωση που θα απαιτήσουν αλλαγές στη συνθήκη (της ΕΕ). Δεν είμαστε εκεί, αλλά δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού», είχε δηλώσει στα τέλη Μαΐου στη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής των χωρών που βρέχονται από τη Βαλτική.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ.Πρακτ. )

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ