Ο στυλίστας Τζον Γκαλιάνο τα έχασε όλα γιατί λατρεύει τον Χίτλερ

Ο βρετανός στυλίστας Τζον Γκαλιάνο ο οποίος καταδικάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 για εξύβριση Εβραίων, αφού απελύθη από τον Οίκο Dior και έσβησαν τα ίχνη του από τη μόδα, του αφαιρέθηκε σήμερα, με απόφαση του Γάλλου Προέδρου, και το Παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής που του είχε απονεμηθεί στη Γαλλία.

Ο Γκαλιάνο, καλλιτεχνικός διευθυντής και «ψυχή» του Οίκου Dior, καταδικάστηκε από τη Δικαιοσύνη γιατί εξέφρασε αντισημιτικές απόψεις σε ένα καφέ του Παρισιού. Τα λόγια του είχε καταγραφεί σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική εφημερίδα Sun και έδειχνε τον Γκαλιάνο μεθυσμένο να βρίζει κάποια άτομα που κάθονταν δίπλα του και να λέει : «Λατρεύω τον Χίτλερ...Ατομα σαν εσάς θα πεθάνουν. Ολες οι πόρνες μανάδες σας και οι πατεράδες σας θα πεθάνουν σε θάλαμο αερίων».

Στο δικαστήριο ο Γκαλιάνο προσπάθησε να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά του λέγοντας ότι υποφέρει από σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα. «Εχω τριπλή εξάρτηση στο αλκοόλ, στα Βάλιουμ και στα υπνωτικά. Μετά από αυτά τα γεγονότα πήγα για αποτοξίνωση στην Αριζόνα και μετά στην Ελβετία» δήλωσε στο δικαστήριο, αλλά μάταια.

Η είδηση είχε πέσει τότε σαν κεραυνός στον Οίκο Dior. Στο ντεφιλέ του Μαρτίου 2011 ο πρόεδρος του Οίκου χαρακτήρισε απαράδεκτα τα λόγια του στυλίστα, τα καταδίκασε και εξέφρασε τη λύπη του.

Γνωστοί καλλιτέχνες και αστέρες του Χόλιγουντ είχαν καταδικάσει δημόσια τις δηλώσεις του και ο Γκαλιάνο εξαφανίστηκε από τότε από προσώπου γης.

Η πτώση του μεγάλου στυλίστα ήταν τόσο εκκωφαντική όσο και η άνοδός του. Εκκεντρικός, θηλυπρεπής, εμφανιζόταν στα ντεφιλέ άλλοτε ως ταυρομάχος, άλλοτε ως Ναπολέων, άλλοτε ως αστροναύτης. Το 2001 οι Financial Times τον περιέγραφαν ως τον «πιο περιζήτητο άνθρωπο του Παρισιού». Στενός φίλος της Κάρλα Μπρούνι έλαβε από τα χέρια του Νικολά Σαρκοζί το Παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, αυτό που χάνει σήμερα από τον Φρανσουά Ολάντ, με προεδρικό διάταγμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ